Wykonanie
W listopadzie zapraszam do upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego .Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z
kaszy gryczanej, zmieszanej z
ziemniakami,
serem i skwarkami owinięty
ciastem krucho-
drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i wtedy będzie to piróg ,,łysy".Przepis będziemy publikować 26 listopada 2015 r. (czwartek) o godz. 20:00.Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Piróg.Zapraszam do wspólnego pieczenia.


Składniki farszu:500 g
ziemniaków300 g
kaszy gryczanej palonej200 g tłustego
twarogu3/4 szkl . kwaśnej
śmietany (22%)100 g skwarków z
boczku (lub
słoniny)1 łyżka suszonej
mięty1 łyżka
pieprzu ziołowegosól i
czarny pieprz do smakuSkładniki ciasta:500 g
mąki pszennej (u mnie 200 g
mąki pełnoziarnistej + 300 g
mąki typ 650)200 g
masła40 g świeżych
drożdży200 ml kwaśnej
śmietany (22%)3
jajka1 łyżka
cukru1
jajko do posmarowania ciastaPrzygotowanie farszu:
Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić
ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm
wody.Do garnka
ziemniakami dodać suchą
kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę.Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia
kaszy.Gdy
kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając
kaszę między palcami), dodać pokruszony
twaróg, skwarki wraz z wytopionym tłuszczem,
śmietanę,
przyprawy.Farsz dokładnie wymieszać, przyprawić i pozostawić do wystygnięcia.Przygotowanie ciasta i piroga:
Drożdże połączyć z
cukrem, gdy się upłynnią dodać
śmietanę i
jajka - dokładnie wymieszać.Do
mąki dodać zimne
masło, posiekać nożem, aby składniki dobrze się połączyły.Do
mąki i
masła dodać wcześniej przygotowane płynne skadniki i zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto podzielić: 2/3 ciasta użyć do wyłożenia blaszki, 1/3 użyć na wierzch piroga.Ciasto podsypać
mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.Blaszkę wysmarować
masłem, wyłożyć spód i brzegi rozwałkowanym
ciastem, które należy dokładnie docisnąć do formy.Następnie nałożyć zimny farsz, który trzeba wyrównać i wygładzić łyżką. Farsz powinien lekko odstawać od ścianek blaszki, aby można było wcisnąć tam ciasto nakrywające piróg z góry.Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta
między farsz, a brzegi foremki.Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Smacznego