ßßß

Składniki:1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju4 czubate łyżki gęstego majonezu1-2 łyżki gęstego jogurtu2 łyżki oliwy z oliwek (dodać jeśli używacie tuńczyka w sosie własnym)2 łyżki soku z cytryny2-3 fileciki sardeli w olejuewentualnie 1 łyżka musztardy - jeśli sos ma być bardziej ostrysól i pieprz do smaku2-3 łyżki kaparówPrzygotowanie:Tuńczyka odsączyć z zalewy lub oleju.Zmiksować tuńczyka i sardele na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Sos wstawić do lodówki, do schłodzenia na godzinę.Sos podać udekorowany kaparami, posypany zielenina i posypany grubo mielonym czarnym pieprzem.Smacznego