Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego.Składniki:3 kg rydzy10 średnich cebulduży słoiczek przecieru pomidorowego1 i 1/2 szkl. octu 5%1 i 1/2 szkl. oleju słonecznikowego1 i 1/2 szkl. wody przegotowanejgarść rodzynek2 ząbki czosnku10 ziaren ziela angielskiego8 liści laurowych6 łyżeczek cukru3 łyżeczki soliPrzygotowanie:Rydze obgotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.Przestudzić i pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15 minut.Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.Smacznego