ßßß Cookit - przepis na Rydze po cygańsku

Rydze po cygańsku

nazwa

Wykonanie

Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego.
Składniki:
3 kg rydzy
10 średnich cebul
duży słoiczek przecieru pomidorowego
1 i 1/2 szkl. octu 5%
1 i 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 i 1/2 szkl. wody przegotowanej
garść rodzynek
2 ząbki czosnku
10 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych
6 łyżeczek cukru
3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rydze obgotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Przestudzić i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15 minut.
Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/rydze-po-cygansku.html