ßßß Cookit - przepis na Chutney śliwkowy z imbirem

Chutney śliwkowy z imbirem

nazwa

Wykonanie

Kupiłam na bazarze piękne śliwki, część z nich użyłam do ciasta, a na pozostałe nie było amatorów. Grzechem było zmarnować te pyszne owoce, więc przerobiłam je na chutney. Po godzinnym duszeniu i mieszaniu powstał gęsty, słodko-pikantny sos.
Chutney śliwkowy najlepiej smakuje z serami, wędlinami, pieczonym drobiem (kaczka, gęś).
Składniki:
1 kg śliwek
2 duże czerwone cebule
rodzynki - 1 garść (jakże precyzyjna jednostka miar ;)
2 czubate łyżki utartego świeżego imbiru
2 łyżki jasnej gorczycy
1-2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu (może okazać się zbędna jeśli śliwki są bardzo słodkie)
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać aż śliwki puszczą sok.
Zmniejszczyć temperaturę gotowania do minimum, dodać pozostałe składniki sosu.
Dusić pod przykrycie min. 1 godzinę. Często mieszać drewnianą łyżką, ponieważ chutney łatwo przywiera do dna garnka.
Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, pozostawiać do góry dnem, do ostygnięcia.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/10/chutney-sliwkowy-z-imbirem.html