Wykonanie
Kupiłam na bazarze piękne
śliwki, część z nich użyłam do ciasta, a na pozostałe nie było amatorów. Grzechem było zmarnować te pyszne
owoce, więc przerobiłam je na chutney. Po godzinnym duszeniu i mieszaniu powstał gęsty, słodko-pikantny sos.Chutney
śliwkowy najlepiej smakuje z
serami,
wędlinami, pieczonym drobiem (
kaczka,
gęś).Składniki:1 kg
śliwek2 duże
czerwone cebulerodzynki - 1 garść (jakże precyzyjna jednostka miar ;)2 czubate łyżki utartego świeżego
imbiru2 łyżki jasnej
gorczycy1-2 łyżki mielonej
kolendry1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
soli1 łyżka
miodu (może okazać się zbędna jeśli
śliwki są bardzo słodkie)5 łyżek
octu balsamicznego2 łyżki
octu jabłkowegoPrzygotowanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Owoce przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać aż
śliwki puszczą sok.Zmniejszczyć temperaturę gotowania do minimum, dodać pozostałe składniki sosu.Dusić pod przykrycie min. 1 godzinę. Często mieszać drewnianą łyżką, ponieważ chutney łatwo przywiera do dna garnka.Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, pozostawiać do góry dnem, do ostygnięcia.Smacznego