Wykonanie
Witam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z
gruszkami.Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :)SkładnikiCiasto- 25 dkg. miękkiego
masła roślinnego- 1 i 1/2 szklanki
cukru- 6
jajek- 3 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
cukier waniliowy- 1 i 1/2 łyżki
śmietany- 2 łyżki
kakaoNadzienie- 1 kg.
gruszek-
cukier waniliowyDodatkowo-
cukier puder do posypaniaWykonanieNadzienie:
gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać
cukier waniliowy wymieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,
białka oddzielić od
żółtek ,
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z
cukrem i
cukrem waniliowym, stopniowo dodawać
żółtka, następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z
białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać
śmietanę i
kakao wymieszać i zalać nadzienie
gruszkowe.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)