Wykonanie
Dziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :)SkładnikiCiasto- 25 dkg. miękkiego
masła roślinnego- 1 i 1/2 szklanki
cukru- 6
jajek- 3 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
cukier waniliowy- 1 i 1/2 łyżki
śmietanyNadzienie- 1 kg.
jabłek- 1-2 łyżki
cukru-
cukier waniliowyDodatkowo-
cukier puder do posypaniaWykonanieNadzienie:
jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonowa patelnie, dodać
cukier waniliowy i łyżkę
cukru, mieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,
białka oddzielić od
żółtek ,
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z
cukrem i
cukrem waniliowym, stopniowo dodawać
żółtka, następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z
białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać
śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie
jabłkowe.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)
Uwagi:
Mus jabłkowy przygotowuje wcześniej tzn.w sezonie
jabłkowym,wtedy szarlotka jest naprawdę błyskawicznym
ciastem, wystarczy przygtować ciasto otworzyć słoiczek i upiec :)Oto przepis na
mus jabłkowy w słoikach : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.htmlPolecam :)