Wykonanie

Zupa pomidorowa, pomidorówka, mało kto jej nie lubi :) Szybka, smaczna, pożywna, zdrowa... Niedawno
pisałam o moim sposobie przygotowania i przechowywania rosołu-
bulionu drobiowego, http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html, dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki.Polecam :)Składniki- 2-3 litry rosołu-
bulionu drobiowo-warzywnego- 1 puszka
pomidorów bez skórki- 1 łyżka
przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki
śmietany 18 %-
bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona-
sos sojowy ciemny ( opcjonalnie )WykonanieRosół -
bulion podgrzewam aż do zagotowania się,
pomidory miksuję z
przecierem pomidorowym i
bazylią, dodaję je do gotującego się
bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami
śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam
sosem sojowym, lub domową
wegetą.Taką pomidorówkę podaję najczęściej z
ryżem lub drobniutkim
makaronem, posypaną zieloną
pietruszką.Smacznego :)