Wykonanie

Bardzo smaczne kotleciki mielone u mnie z
morszczuka, ale może to być każda inna
ryba, byle by tylko nie była za bardzo nawodniona.. Delikatne i chrupiące, świetna propozycja na piątkowy obiad ale nie tylko. Smakują bardzo dzieciom, moja już prawie dorosła córka, stwierdziła " pyszne takie pamiętam z przedszkola " :) Polecam :)Składniki- filety z
morszczuka 60 dkg.-
jajko-
bułka tarta-
zielona cebulka, lub
szczypiorek,
natka pietruszki- domowa
wegeta,
papryka słodka mielona- kilka kropel
soku z cytryny-
czosnek 1 ząbekWykonanie.Rozmrożone i osuszone filety kroje na mniejsze kawałki,
mielę w maszynce do
mielenia mięsa. Dodaje do zmielonej
ryby surowe
jajko, drobno pokrojoną
zielona cebulkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy, kilka kropel
soku z cytryny i ok.3-4 łyżki
bułki tartej. Mieszam wszystko bardzo dokładnie do połączenia składników. Masę uklepuję łyżką i wkładam na ok.15 minut do lodówki. Po tym czasie lepię okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki, każdy panieruję w
bułce tartej. Smażę na średnio rozgrzanym
oleju do zrumienienia z obu stron.Przeważnie podaje z ziemniaczkami
purre i
marchewką. Tu moje propozycje na
marchewkę pasująca do kotlecików :http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/surowka-z-marchewki-ananasa-i-kukurydzy.htmlhttp://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/marchewka-z-jabkiem-najprostsza-smaczna.htmlhttp://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/duszona-marchewka-z-czosnkiem-i.htmlSmacznego :)