Wykonanie
Sezon na
młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko
mogę. Ostatnio była
młoda kapusta duszona na
maśle z
pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego
chleba. Polecam :)Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób )- dwie główki
młodej kapusty- 30 dkg. dobrej
cienkiej kiełbasy- 20 dkg.
boczku wędzonego- kawałek
pieczonego mięsa ( niekoniecznie )- 25 dkg.
pieczarek- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego-
ziele angielskie,
listek laurowy,
kminek mielonyWykonanie.
Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością
wody ( tylko tyle aby przykryła
kapustę ). Do
kapusty dodałam
listek laurowy i
ziele angielskie i powolutku gotowałam na wolnym ogniu.
Boczek pokroiłam w kosteczkę,
kiełbasę w ćwierć plasterki. Na suchej patelni teflonowej podsmażyłam
boczek, jak się wytopił dodałam
kiełbaskę. W osobnym rondelku podsmażyłam
pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy
kapusta była już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony
boczek,
kiełbasę,
pieczarki i
koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam
kminkiem mielonym.Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej
karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego z nas. Zawsze bigos można posolić i popieprzyć już na talerzu :)Smacznego :)