ßßß
Składniki:150 g białego maku50 g masy marcepanowej1/3 szklanki cukru pudru80 g orzechów50 g blanszowanych migdałów2 suszone figi4 suszone daktykle1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki śmietanki kokosowej1 łyżeczka łupin babki jajowatejDodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakaoPrzygotowanie:Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami.W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z cukrem pudrem i śmietanką kokosową. Następnie stopniowo dodawać zmielony mak z bakaliami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, łupiny babki jajowatej i całość dokładnie wymieszać. Wstawić na ok. godzinę do lodówki, następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć np. w mielonych orzechach.