Wykonanie
Wychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania
rogali marcińskich, zapraszam na pyszne
trufle z białego
maku i
bakalii. To nic innego jak stanowiąca
serce każdego
rogala masa
makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam!

Składniki:150 g białego
maku50 g masy marcepanowej1/3 szklanki
cukru pudru80 g
orzechów50 g blanszowanych
migdałów2
suszone figi4
suszone daktykle1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki
śmietanki kokosowej1 łyżeczka łupin babki jajowatejDodatkowo do obtoczenia: mielone
orzechy,
migdały,
wiórki kokosowe,
kakaoPrzygotowanie:
Suszone owoce i
orzechy zalać gorącą
wodą, po 30 min. odsączyć.
Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z
bakaliami.W misie miksera rozetrzeć 100 g marcepanu z
cukrem pudrem i
śmietanką kokosową. Następnie stopniowo dodawać zmielony
mak z
bakaliami, kandyzowaną
skórkę pomarańczową, łupiny babki jajowatej i całość dokładnie wymieszać. Wstawić na ok. godzinę do lodówki, następnie formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtoczyć np. w mielonych orzechach.