ßßß
Składniki (na 2 blachy - 26 szt.):Ptysie:1 szklanka wody125 g masła lub margaryny4-5 jaj (w zależności od wielkości)1 szklanka mąkiKrem:900 g serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu (polecam ten)3/4 szklanki cukru pudru250 g lemon curd2 , 5 łyżeczki agar agarPrzygotowanie:Ptysie:
Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką bądź w kształcie gwiazdki. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie stożki o średnicy ok. 4-5 cm, z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów, bo ciasto urośnie. Piec kolejno ok. 25-30 minut w temp. 220° C. Ja piekę z termoobiegiem w 200° C od razu 2 blachy, poziom od dołu nr 1 i 4, czas pieczenia: 25 min.Krem:Serek zmiksować z cukrem pudrem i lemon curd. Agar rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. Do agaru wmieszać 2-3 łyżki kremu. Całość dodać do pozostałego kremu, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia (na ok. pół godziny).Gdy krem cytrynowy zgęstnieje, przełożyć go do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewać ptysie. Wierzch posypać cukrem pudrem.