Wykonanie
Zapraszam na bardzo smaczny, włoski deser, idealny na nadchodzące ciepłe dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a dzięki agar agar* tężeje o wiele szybciej, niż przy użyciu
żelatyny. Zatem do dzieła :)
Składniki:1,5 szklanki *
maślanki1,5 szklanki
mleka1 szklanka
śmietanki kremówki 30-36%1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki agar agar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej
wody)2
laski waniliiDodatkowo: dowolne ulubione dodatki, np.: świeże
owoce,
mus owocowy, starta
czekolada,
polewa czekoladowa* odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Przygotowanie:Przygotować 14 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym
olejem.
Do garnka wlać
maślankę,
śmietanę i
mleko. Dodać
cukier, ziarnka
wanilii, a także "zużyte"
laski wanilii. Gotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aby rozpuścił się
cukier. Doprowadzić do wrzenia, usunąć
laski wanilii i cały czas mieszając wsypywać stopniowo agar agar. Dobrze wymieszać i przelać do przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia na ok. godzinę - agar agar bardzo szybko tężeje i nie potrzebuje do tego lodówki, ale w lodówce jeszcze szybciej :)Wykładać do góry dnem i ewentualnie przybrać ulubionymi dodatkami.Źródło/ Inspiracja: donnahay.com.au*O agarze można poczytać tutaj . Najważniejsze informacje: kosztuje ok. 5 zł, występuje pod postacią proszku, granulatu, ale także włókien, sztabek czy
płatków. Najlepszy jest ten w proszku, ponieważ pozostałe postacie są trudniejsze w użyciu - trzeba je moczyć w wodzie, a następnie dość długo gotować (pozostawić do namoczenia kilka minut, następnie odsączyć, włożyć do garnuszka z zimną
wodą i zagotować. Pozostawić na ogniu przez 6 do 10 minut w przeciwieństwie do agar-agar w proszku, któremu starczy zaledwie 30 sekund). Jest całkowicie naturalny, bezwonny i bezsmakowy. Rozpuszcza się w temp. 85-95 stopni Celsjusza, tężeje natomiast już w 32-35 stopniach. Nie potrzebuje więc lodówki. Kilka podstawowych zasad przy stosowaniu agaru: im bardziej kwaśny płyn, tym więcej trzeba go dodać, by powstała
galaretka, im słodszy - tym mniej. Agar-agar ma również swoje właściwości odżywcze: wspomaga trawienie i pomaga eliminować toksyny (Źródło: klik, klik).