Wykonanie
Ten przepis czeka na Was już kilka dni, ale jak to w życiu...czasem jest tyle spraw na głowie, że niektóre trzeba przełożyć na później. Ale już jestem i to z jakimi pysznościami! Uwielbiam wypieki z
jabłkami, zresztą wszyscy wiedzą, że dla mnie idealnym
ciastem jest szarlotka (każda!).Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne zawijasy
drożdżowe wykonane w formie muffinek.Polecam:)
Potrzebujemy:1,5 szklanki
mąki pszennej (przesianej przez sitko)0,5 szklanki
mleka (ciepłego, nie gorącego)1
żółtko15 g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru30 g roztopionego
masła (ostudzonego)szczypta
soliNadzienie:2 duże
jabłkaszczypta
cynamonu1 łyżka
mąki ziemniaczanejsok z cytryny (1/2 łyżeczki)Karmel:3 łyżki
cukruszczypta
soli1/4 szklanki
wody7 łyżek
śmietany kremówki1 łyżka
masłaDrożdże kruszymy, zalewamy ciepłym
mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę
mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki i zarabiamy ciasto.Ciasto powinno być elastyczne.Ciasto układamy w miseczce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.W tym czasie obieramy
jabłka. Kroimy w małą kosteczkę i zasypujemy
cynamonem oraz
mąką ziemniaczaną. Dodajemy
sok z cytryny i mieszamy,Możemy teraz też zrobić karmel:W garnuszku rozpuszczamy
cukier (nie mieszamy, czekamy aż sam się rozpuści). Gdy całkowicie jest rozpuszczony (ma lekko brązowy kolor, nie czekamy dłużej, gdyż przypalony robi się gorzki) dodajemy
wodę i energicznie mieszamy. Będzie mocno wrzało i syczało, ale szybko przestanie. Mieszamy aż cały
cukier znowu się rozpuści. Następnie dodajemy
śmietanę kremówkę i gotujemy aż całość zgęstnieje. Dodajemy
masło i szczyptę
soli, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.Ja karmel robię na najmniejszym palniku na dużym ogniu.Gdy nasze ciasto już urosło rozwałkowujemy je na placek o wielkości około 35x30 cm. Równomiernie rozkładamy
jabłka, zwijamy w rulon i kroimy na dwanaście części.W formie na muffiny układamy papilotki, wkładamy do środka nasze pokrojone ciasto.Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, muffiny pieczemy przez 20 minut.Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia, polewamy karmelem.Smacznego :)