ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ten przepis czeka na Was już kilka dni, ale jak to w życiu...czasem jest tyle spraw na głowie, że niektóre trzeba przełożyć na później. Ale już jestem i to z jakimi pysznościami! Uwielbiam wypieki z jabłkami, zresztą wszyscy wiedzą, że dla mnie idealnym ciastem jest szarlotka (każda!).
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne zawijasy drożdżowe wykonane w formie muffinek.
Polecam:)
Potrzebujemy:
1,5 szklanki mąki pszennej (przesianej przez sitko)
0,5 szklanki mleka (ciepłego, nie gorącego)
1 żółtko
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
30 g roztopionego masła (ostudzonego)
szczypta soli
Nadzienie:
2 duże jabłka
szczypta cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny (1/2 łyżeczki)
Karmel:
3 łyżki cukru
szczypta soli
1/4 szklanki wody
7 łyżek śmietany kremówki
1 łyżka masła
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki i zarabiamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne.
Ciasto układamy w miseczce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie obieramy jabłka. Kroimy w małą kosteczkę i zasypujemy cynamonem oraz mąką ziemniaczaną. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy,
Możemy teraz też zrobić karmel:
W garnuszku rozpuszczamy cukier (nie mieszamy, czekamy aż sam się rozpuści). Gdy całkowicie jest rozpuszczony (ma lekko brązowy kolor, nie czekamy dłużej, gdyż przypalony robi się gorzki) dodajemy wodę i energicznie mieszamy. Będzie mocno wrzało i syczało, ale szybko przestanie. Mieszamy aż cały cukier znowu się rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy aż całość zgęstnieje. Dodajemy masło i szczyptę soli, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Ja karmel robię na najmniejszym palniku na dużym ogniu.
Gdy nasze ciasto już urosło rozwałkowujemy je na placek o wielkości około 35x30 cm. Równomiernie rozkładamy jabłka, zwijamy w rulon i kroimy na dwanaście części.
W formie na muffiny układamy papilotki, wkładamy do środka nasze pokrojone ciasto.
Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, muffiny pieczemy przez 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia, polewamy karmelem.
Smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/11/drozdzowe-zawijasy-z-jabkami-cynamonem.html