ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam blok czekoladowy. Jest to kolejna bardzo słodka i kaloryczna propozycja, jednak nie da się go zjeść w dużej ilości naraz. Pierwszy raz dodałam do bloku świeże maliny, moim zdaniem idealnie współgrały, chociaż nie można dać ich zbyt wiele - maliny są wilgotne i blok nie jest w 100% twardy w miejscu, gdzie występują. Jednak fajnie przełamują słodycz bloku.
Bakalie i owoce możecie dowolnie modyfikować.
Inspiracją był przepis z tej strony.
Potrzebujemy:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
250 g masła
2 szklanki mleka w proszku ( najlepiej pełnotłustego)
kilka kropli aromatu rumowego (można pominąć)
Dodatkowo:
herbatniki, bakalie - żurawinę suszoną, płatki migdałów, suszone śliwki, rodzynki, garść malin
Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia!
Garnek zdejmujemy z ognia, dosypujemy powoli mleko w proszku i bardzo szybko mieszamy (możemy użyć miksera do połączenia się składników).
Na koniec dodajemy aromat. Mieszamy aż masa będzie jednolita.
Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki i wszystkie bakalie.
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej całą naszą masę. Wyrównujemy.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy blok stężeje - kroimy go na 1 cm plastry. Smacznego :)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/05/blok-czekoladowy-z-bakaliami-i-malinami.html