Wykonanie
Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do kupowania i podjadania pysznych
cukierków czekoladowych, które każdy łasuch zna pod nazwą
trufla czekoladowa i je uwielbia. Ja zaś ze swej strony proponuję
trufle domowej produkcji, które idealnie smakują jako dodatek do poobiedniej
kawy lub
herbaty. Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne,
czekoladowe cukierki w domu . Moja familia zajadała się, aż miło było patrzeć :)

Składniki:250 g
masła2 szklanki
cukru2 łyżki
kakao1/2 szklanki
mleka150 g
herbatników petit beurre1 szklanka
mleka w proszku1 szklanka drobno posiekanych
bakaliiopcjonalnie 1 kieliszek
alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml)Wykonanie:
Masło,
cukier,
kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję
mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia
cukru. Nie gotuję!Gotową
czekoladę odstawiam by całkowicie ostygłaDo zimnej i dość gęstej
czekolady dodaję najpierw
mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek
herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane
bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :DDłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.U mnie część
trufli została obtoczona w
mleku w proszku, ale można również użyć wiórek
kokosowych, zmielonych
orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej
trufle smakują wybornie :)