ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

nazwa

Wykonanie

1,5 szklanki drobnego cukru
250 g masła
5 kopiastych łyżek kakao
150 ml wody (2/3 szklanki)
400 g pełnotłustego mleka w proszku (u mnie "Łaciate")
trzy garści bakali lub herbatników (u mnie duża garść herbatników, duża garść suszonej żurawiny i kilka daktyli suszonych)
Wykonanie:
Jeżeli będziemy używać suszonych bakali tj. rodzynki czy żurawina warto zalać je wrzątkiem na kilka minut.
Masło rozpuszczamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Gdy się rozpuści, ściągamy z palnika, dodajemy cukier, kakao i wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Bakalie dokładnie odsączamy na sitku, kruszymy herbatniki (mogą być także posiekane orzechy, żelki itp.). Przygotowujemy keksówkę dokładnie wykładając ją folią aluminiową.
Do dużego naczynia wsypujemy pełnotłuste mleko w proszku, dokładnie odsączone bakalie oraz pokruszone herbatniki, mieszamy.
Do składników suchych wlewamy ostudzoną masę maślaną. Najlepiej powolutku wlewać i jednocześnie mieszać. Jest to proces dość żmudny, ale gwarantuję, że w pewnym momencie wszystkie składniki ładnie się połączą. Masę przekładamy do keksówki, dobrze dociskamy.
Chłodzimy przez kilka godzin - najlepiej w lodówce :).
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/10/blok-czekoladowy.html