Wykonanie
1,5 szklanki drobnego
cukru250 g
masła5 kopiastych łyżek
kakao150 ml
wody (2/3 szklanki)400 g pełnotłustego
mleka w proszku (u mnie "Łaciate")trzy garści
bakali lub
herbatników (u mnie duża garść
herbatników, duża garść
suszonej żurawiny i kilka
daktyli suszonych)

Wykonanie:Jeżeli będziemy używać suszonych
bakali tj.
rodzynki czy
żurawina warto zalać je wrzątkiem na kilka minut.
Masło rozpuszczamy w garnuszku na niewielkim ogniu. Gdy się rozpuści, ściągamy z palnika, dodajemy
cukier,
kakao i
wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Bakalie dokładnie odsączamy na sitku, kruszymy
herbatniki (mogą być także posiekane
orzechy, żelki itp.). Przygotowujemy keksówkę dokładnie wykładając ją folią aluminiową.Do dużego naczynia wsypujemy pełnotłuste
mleko w proszku, dokładnie odsączone
bakalie oraz pokruszone
herbatniki, mieszamy.Do składników suchych wlewamy ostudzoną masę
maślaną. Najlepiej powolutku wlewać i jednocześnie mieszać. Jest to proces dość żmudny, ale gwarantuję, że w pewnym momencie wszystkie składniki ładnie się połączą. Masę przekładamy do keksówki, dobrze dociskamy.Chłodzimy przez kilka godzin - najlepiej w lodówce :).