ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Przyznam, że o ile za rybami nie przepadam, tak mintaj w panierce jak najbardziej mi odpowiada. Może dlatego, że dzięki pozostawieniu go na jakiś czas w soku z cytryny traci swój mocny rybi posmak :-) Zazwyczaj taką rybę serwuje nam teściowa, ale tym razem pokazuję Wam wykonanie mojego Mężusia (pycha!).
Potrzebujemy:
4 filety z mintaja
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
mąkę pszenną
1 jajko
bułkę tartą
tłuszcz do smażenia
Filety z mintaja rozmrażamy, solimy, pieprzymy i zalewamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilkanaście - kilkadziesiąt minut. Po tym czasie obtaczamy w mące, następnie roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
U mnie podane z brązowym ryżem gotowanym w bulionie i surówką z ogórka.
Smacznego! :-)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/12/mintaj-w-panierce.html