ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

W liceum 3 Bit był jednym z moich dwóch ulubionych batonów. Jadłam go codziennie, a dzięki mojej przemianie materii mogłam sobie na to pozwolić ;-) Teraz niestety gdybym jadła go w takiej ilości, chyba bym ważyła 100 kg :-)
Ciasto jak 3 Bit jest fantastyczne. Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko, przy biegającym i wtykającym wszędzie nos dwulatku zajęło mi to 45 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia, smaki fajnie się łączą. Chociaż podany po kilku godzinach od włożenia do lodówki też jest pyszny:-) Przede wszystkim jest to ciasto bez pieczenia! Ekstra, prawda?
Potrzebujemy:
kilka paczek herbatników (u mnie wystarczyły dwie duże, jedna 220g)
1 , 5 puszki kajmaku
3/4 szklanki cukru, najlepiej ze świeżą wanilią
125 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki + 1 łyżkę cukru pudru
1 tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tarce, do posypania na wierzchu ciasta)
Formę o wymiarach 25 x 35 cm (moja nawet trochę większa) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy jedną warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Masę kajmakową przekładamy do rondelka i gotujemy aż zrobi się bardziej płynna. Przelewamy na herbatniki, wyrównujemy. Masa bardzo ładnie się rozsmarowuje.
Na rozsmarowaną masę kajmakową układamy kolejną warstwę herbatników.
Teraz przygotujemy budyń waniliowy.
2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem. Do trzeciej szklanki mleka dodajemy jajka, obydwie mąki, ekstrakt waniliowy i miksujemy. Do wrzącego budyniu dodajemy zmiksowane mleko z mąką i jajkami, gotujemy 2 minuty bardzo energicznie mieszając (żeby nie powstały grudki). Gorący budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem miksujemy bitą śmietanę, na koniec dodajemy cukier puder, miksujemy jeszcze przez chwilę. Wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Ciasto bardzo ładnie się kroi, nie powinniście mieć z tym problemu. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/11/ciasto-jak-3-bit.html