Wykonanie
W liceum 3 Bit był jednym z moich dwóch ulubionych batonów.
Jadłam go codziennie, a dzięki mojej przemianie materii mogłam sobie na to pozwolić ;-) Teraz niestety gdybym jadła go w takiej ilości, chyba bym ważyła 100 kg :-)Ciasto jak 3 Bit jest fantastyczne. Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko, przy biegającym i wtykającym wszędzie nos dwulatku zajęło mi to 45 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia, smaki fajnie się łączą. Chociaż podany po kilku godzinach od włożenia do lodówki też jest pyszny:-) Przede wszystkim jest to ciasto bez pieczenia! Ekstra, prawda?Potrzebujemy:kilka paczek
herbatników (u mnie wystarczyły dwie duże, jedna 220g)1 , 5 puszki kajmaku3/4 szklanki
cukru, najlepiej ze świeżą
wanilią125 g
masła1 łyżka ekstraktu
waniliowego5 łyżek
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mąki pszennej4
jajka600 ml
śmietany kremówki + 1 łyżkę
cukru pudru1 tabliczka
gorzkiej czekolady, startej na tarce, do posypania na wierzchu ciasta)Formę o wymiarach 25 x 35 cm (moja nawet trochę większa) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy jedną warstwę
herbatników, jeden obok drugiego. Masę kajmakową przekładamy do rondelka i gotujemy aż
zrobi się bardziej płynna. Przelewamy na
herbatniki, wyrównujemy. Masa bardzo ładnie się rozsmarowuje.Na rozsmarowaną masę kajmakową układamy kolejną warstwę
herbatników.Teraz przygotujemy
budyń waniliowy.2 szklanki
mleka zagotowujemy z
masłem. Do trzeciej szklanki
mleka dodajemy
jajka, obydwie
mąki, ekstrakt
waniliowy i miksujemy. Do wrzącego budyniu dodajemy zmiksowane
mleko z
mąką i
jajkami, gotujemy 2 minuty bardzo energicznie mieszając (żeby nie powstały grudki). Gorący
budyń wylewamy na
herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy kolejną warstwą
herbatników i wstawiamy do lodówki.Przed podaniem miksujemy
bitą śmietanę, na koniec dodajemy
cukier puder, miksujemy jeszcze przez chwilę. Wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i posypujemy wiórkami czekoladowymi.Ciasto bardzo ładnie się kroi, nie powinniście
mieć z tym problemu. Smacznego!
