Wykonanie
Roladki
schabowe z
pieczarkami i
serem - klasyka :-) Jakże pyszna klasyka! Uwielbiam, kiedy po przekrojeniu z roladki wypływa rozpuszczony, ciągnący się
ser. Do tego w połączeniu z
pieczarkami i
cebulką, po prostu pycha. Moje roladki na zdjęciach nie wyglądają tak, jakbym chciała żeby wyglądały, ale stał nade mną wygłodniały Mąż i Mały Pasibrzuch, którzy zjedli je w ekspresowym tempie i nie mogłam już zdjęć powtórzyć. Podane z sosem z
granatów są idealne!

Potrzebujemy (dla 2-3 osób):6 plasterków
schabu bez kości30 dag
pieczarekmini
mozzarella (12 kulek - 1 opakowanie)1 mała
cebulasól,
pieprztłuszcz do podsmażenia1
jajkobułka tartawykałaczki (ja nie miałam, ale i tak się posklejały)
Schab myjemy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Z każdej strony solimy i
pieprzymy.
Cebulę kroimy w kosteczkę,
pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy
cebulę aż lekko się zeszkli, dodajemy
pieczarki i smażymy kilka minut (musi wyparować cała
woda, a
pieczarki zmienić kolor z białego na szary).
Pieczarki solimy i
pieprzymy. Na rozbite
mięso układamy 1-2 łyżki
pieczarek z
cebulą i dwie kulki mini
mozzarelli. Zawijamy, łączymy wykałaczką żeby się nie rozwijało.Na jeden talerz wbijamy
jajko, roztrzepujemy je widelcem, na drugim talerzu rozsypujemy
bułkę tartą.Roladki obtaczamy w
jajku i
bułce tartej, podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.Po podsmażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Po tym czasie roladki nie będą surowe w środku :-)Podajemy z
żurawiną lub sosem z
granatów . Smacznego!