ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Roladki schabowe z pieczarkami i serem - klasyka :-) Jakże pyszna klasyka! Uwielbiam, kiedy po przekrojeniu z roladki wypływa rozpuszczony, ciągnący się ser. Do tego w połączeniu z pieczarkami i cebulką, po prostu pycha. Moje roladki na zdjęciach nie wyglądają tak, jakbym chciała żeby wyglądały, ale stał nade mną wygłodniały Mąż i Mały Pasibrzuch, którzy zjedli je w ekspresowym tempie i nie mogłam już zdjęć powtórzyć. Podane z sosem z granatów są idealne!
Potrzebujemy (dla 2-3 osób):
6 plasterków schabu bez kości
30 dag pieczarek
mini mozzarella (12 kulek - 1 opakowanie)
1 mała cebula
sól, pieprz
tłuszcz do podsmażenia
1 jajko
bułka tarta
wykałaczki (ja nie miałam, ale i tak się posklejały)
Schab myjemy i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Z każdej strony solimy i pieprzymy.
Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy cebulę aż lekko się zeszkli, dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut (musi wyparować cała woda, a pieczarki zmienić kolor z białego na szary). Pieczarki solimy i pieprzymy. Na rozbite mięso układamy 1-2 łyżki pieczarek z cebulą i dwie kulki mini mozzarelli. Zawijamy, łączymy wykałaczką żeby się nie rozwijało.
Na jeden talerz wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem, na drugim talerzu rozsypujemy bułkę tartą.
Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej, podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Po podsmażeniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Po tym czasie roladki nie będą surowe w środku :-)
Podajemy z żurawiną lub sosem z granatów . Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/10/roladki-schabowe-z-pieczarkami-i.html