ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam paszteciki, dlatego ten przepis znaleziony na blogu Apetyt i Smak szczególnie przypadł mi do gustu. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego nadzienie zrobiłam po swojemu, chociaż do pierwowzoru jest bardzo podobne:) Są pyszne, mięciutkie, mięsno-pieczarkowe. Bałam się, że będą suche, ale wcale takie nie są! Rozpływają się w ustach i znikają w moment. Zrobiłam z połowy porcji i chociaż wyszło 15ście sztuk na dwie osoby, trochę żałowałam, że za mało, bo są po prostu pyszne. Idealne na karnawał i nie tylko.
Potrzebujemy:
Składniki na ciasto (u mnie z połowy porcji):
500 g mąki pszennej
2 jajka
250 g masła (użyłam margaryny)
50 g drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Składniki na farsz:
ugotowane mięso z rosołu (u mnie dwa udka kurze)
1 marchewka
1 pietruszka
300 g pieczarek
sól, pieprz
Dodatkowo: 1 białko jajka do posmarowania
Przygotowanie ciasta do pasztecików:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie powinny się rozpuścić i nieco urosnąć. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Po dziesięciu minutach od zalania drożdży - wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy masło i wbijamy jajka. Całość mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy na około 30 minut w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy zrobić farsz:
Mięso, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczarki drobno kroimy, przysmażamy na patelni, solimy i pieprzymy. Mieszamy pieczarki z mięsem.
Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 0 , 5 cm. Szklanką wycinamy kółka. W połowie kółek wycinamy za pomocą kieliszka mniejsze kółka.
Obręcze z kółek kładziemy na wierzch kółek pełnych.
Na środek nakładamy kulki z farszu.
Zewnętrzne krawędzie przyciskamy widelcem i smarujemy białkiem.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/karnawaowe-paszteciki.html