ßßß
Potrzebujemy:Składniki na ciasto (u mnie z połowy porcji):500 g mąki pszennej2 jajka250 g masła (użyłam margaryny)50 g drożdży1/2 szklanki ciepłego mleka1 łyżeczka cukruszczypta soliSkładniki na farsz:ugotowane mięso z rosołu (u mnie dwa udka kurze)1 marchewka1 pietruszka300 g pieczareksól, pieprzDodatkowo: 1 białko jajka do posmarowaniaPrzygotowanie ciasta do pasztecików:Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie powinny się rozpuścić i nieco urosnąć. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Po dziesięciu minutach od zalania drożdży - wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy masło i wbijamy jajka. Całość mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy na około 30 minut w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia.W tym czasie możemy zrobić farsz:Mięso, marchewkę i pietruszkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczarki drobno kroimy, przysmażamy na patelni, solimy i pieprzymy. Mieszamy pieczarki z mięsem.