Wykonanie
Kolejny sposób na dosyć szybki obiad. Co prawda trzeba się trochę pobrudzić, ale efekt jest niesamowity. Alternatywa dla miłośników tradycyjnych placków ziemniaczanych:)Składniki:2 średnie
cukinia3
marchewki1 średnia
cebula3 łyżki
mąki pszennej (lub więcej w zależności od konsystencji)2
jajkasól,
pieprz1/2 łyżeczki
ziół prowansalskicholej do smażeniaSposób przygotowania:Na tarce o dużych oczkach zatrzeć
cebulę i
marchewkę.
Cukinie myjemy i obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do startych warzyw wraz z
mąką,
jajkiem oraz
przyprawami. Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej i łyżką wykładamy masę formując placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.Gotowe placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.Aby konsystencja była gęstsza, możemy dodać do masy startego
ziemniaka.Placuszki idealnie smakują w duecie z
sosem jogurtowo-
koperkowym.Smacznego