Wykonanie
Witam Was w ten zimny majówkowy dzień. Dzisiaj zaprezentuję Wam moją propozycję na surówkę z
kapusty pekińskiej. Mamy wiosnę i mnóstwo świeżych
warzyw i owoców, grzech tego nie wykorzystać :)

Składniki:
kapusta pekińska (teraz są małe więc użyłam całej)1 duża
marchewmałe
jabłko (lub pół większego)
rzeżuchaSos:1łyżka
majonezu light3łyżki gęstego
jogurtu (może być również grecki)sok z połowy
cytrynysól,
pieprz, szczypta
cukruSposób przyrządzenia:Liście
kapusty dokładnie płuczemy i kroimy w zgrabne paski. Solimy i zostawiamy na 10minut.
Marchew i
jabłko obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy dowolną ilość
rzeżuchy i dokładnie wszystko mieszamy.W szklance mieszamy
majonez z
jogurtem. Dodajemy
sok z cytryny, szczyptę
soli pieprz. Gotowym sosem polewamy surówkę. Dobrze wszystko mieszamy.Surówkę dobrze jest odstawić na jakieś 30minut, aby składniki się przegryzły.Smacznego :)