ßßß Cookit - przepis na Pekińska na obiad

Pekińska na obiad

nazwa

Wykonanie

Witam Was w ten zimny majówkowy dzień. Dzisiaj zaprezentuję Wam moją propozycję na surówkę z kapusty pekińskiej. Mamy wiosnę i mnóstwo świeżych warzyw i owoców, grzech tego nie wykorzystać :)
Składniki:
kapusta pekińska (teraz są małe więc użyłam całej)
1 duża marchew
małe jabłko (lub pół większego)
rzeżucha
Sos:
1łyżka majonezu light
3łyżki gęstego jogurtu (może być również grecki)
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Liście kapusty dokładnie płuczemy i kroimy w zgrabne paski. Solimy i zostawiamy na 10minut.
Marchew i jabłko obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy dowolną ilość rzeżuchy i dokładnie wszystko mieszamy.
W szklance mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli pieprz. Gotowym sosem polewamy surówkę. Dobrze wszystko mieszamy.
Surówkę dobrze jest odstawić na jakieś 30minut, aby składniki się przegryzły.
Smacznego :)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/05/pekinska-na-obiad.html