Wykonanie
Zbierałam się do tego długo, ale w końcu podjęłam wyzwanie i postanowiłam upiec pierniczki . Nie ma nic lepszego niż zapach pierniczków w święta. A do dekoracji można użyć, czego tylko dusza zapragnie;
czekoladowej polewy, lukru, kolorowych pisaków, posypek.Składniki:1/2 kostki do pieczenia
Kasia 500g mąk1/2 szklanki
cukru pudru200g
miodu1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia20g
przyprawy do pierników2 łyżeczki
kakaoLukier:1/2 szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytrynySposób przygotowania:Do miski włóż miękką
Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.Ciasto przełóż na podsypany
mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki. (Można je również przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.)Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami pierniczki. Ułóż je na wysmarowanej
margaryną blaszce i piecz 8-10 minut w 180 st.C. Wyszło ponad 100 pierniczków.

Następnego dnia polukrowałam
ciasteczka i posypałam kolorowymi perełkami. Teraz nie pozostaje nic innego, jak czekać na święta, aby je skosztować.Dobrze przechowywane pierniczki mogą leżeć nawet przez miesiąc.Smacznego