ßßß Cookit - przepis na Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżko oleju
150 g fety
125 g mozzarelli
50 g białego sera półtłustego
3 jajka
3 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.
Do mąki dodałam sól, olej i przygotowany zaczyn.
Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam.
Wyrośnięte ciasto obsypałam mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części.
Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem.
Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby białko lekko się ścięło.
Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę nałożyłam po łyżeczce masła.
Przed zjedzeniem należy wymieszać farsz, tak, aby żółtko ścięło się pod wpływem temperatury sera.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2015/03/chaczapuri-adzarskie.html