Wykonanie


Składniki:150 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej pełnoziarnistejszklanka ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukruszczypta
soli2 łyżko
oleju150 g
fety125 g
mozzarelli50 g
białego sera półtłustego3
jajka3 łyżeczki
masłaPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszyłam i zalałam
wodą. Dodałam
cukier i łyżkę
mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut.Do
mąki dodałam
sól,
olej i przygotowany zaczyn.Dokładnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam je pod przykryciem w ciepłe miejsce na pół godziny.
Sery rozkruszyłam i dokładnie wymieszałam.Wyrośnięte ciasto obsypałam
mąką, uformowałam w wałek i pokroiłam pod skosem (jak kopytka) na trzy części.Na środku każdej z nich zrobiłam wgłębienie, które wypełniłam farszem.Chaczapuri piekłam ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.Po tym czasie do każdej z łódeczek wbiłam
jajko i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5 minut, aby
białko lekko się ścięło.Po wyjęciu z piekarnika na każdą łódeczkę nałożyłam po łyżeczce
masła.Przed zjedzeniem należy wymieszać farsz, tak, aby
żółtko ścięło się pod wpływem temperatury
sera.
