Wykonanie
To jeden ze smaków dzieciństwa - złociste i chrupiące, podane ze
śmietaną o gruuubą warstwą
cukru :) Dzisiaj zamiast
śmietany -
jogurt grecki, no i ta warstwa
cukru już nie taka gruba ;)

Składniki:1,5 kg
ziemniaków1
jajkojedna średnia
cebula4 łyżki
mąkiszczypta
soliszczypta
pieprzuolej rzepakowy do smażeniadodatkowo:
jogurt grecki i
cukier do podaniaPrzygotowanie:
Ziemniaki obrałam i starłam na tarce na małych oczkach, razem z
cebulą.Masę ziemniaczaną odsączyłam z nadmiaru
wody (można wyłożyć ją na sitko, ale należy pamiętać, żeby
skrobię, która wypłynie razem z "
wodą", zebrać i dodać z powrotem do masy), dodałam
jajko,
mąkę,
sól i
pieprz i dokładnie wymieszałam (masa musi być dosyć rzadka).Na rozgrzaną patelnię wlałam
olej i po chwili wlewałam masę ziemniaczaną, formując cienkie placki.Smażyłam do zezłocenia, po czym przewracałam na drugą stronę.Usmażone placki osuszałam z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.Podawałam gorące z
jogurtem greckim i
cukrem.
