Wykonanie
Bałam się, że samodzielne przygotowanie
makaronu nie będzie prostą sprawą. Na szczęście okazało się, że wcale nie jest to trudne. Każdy wie, że domowy
makaron ma niepowtarzalny smak. Moja propozycja nie dość że smakuje, to jeszcze pięknie wygląda! :-)

Składniki :2 szklanki
mąki pszennej2 nieduże
buraki2
jajka1 łyżka
oliwy z oliwekłyżeczka
soliPrzygotowanie:
Buraczki ugotowałam na parze, wystudziłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w dużą kostkę i zblendowałam na gładką masę.Do masy buraczanej dodałam
jajka,
oliwę i
sól i całość raz jeszcze dokładnie zblendowałam.Do misy robota wsypałam
mąkę, dodałam buraczaną pastę i dokładnie wyrobiłam przy pomocy haka do
ciasta drożdżowego (gdyby ciasto było zbyt mokre, można dosypać trochę
mąki, ale nie za dużo - musi być gładkie i elastyczne).Gotowe ciasto podzieliłam na porcje i każdą z nich rozwałkowałam (na obsypanym
mąką stole) dosyć cienko na prostokąt. Każdy z powstałych blatów złożyłam na kilka części wzdłuż dłuższego
boku i pokroiłam na paski*, które
potem podrzucałam, aby się rozplątały. Z powstałych nitek uformowałam gniazdka i zostawiłam na ok. 2,5 godziny do podsuszenia.Podsuszony
makaron wrzucałam na wrzącą, osoloną
wodę i gotowałam przez ok. 2 minuty.Podawałam z sosem
cukiniowo-
szpinakowym z
kurczakiem.*z
makaronu można także wycinać inne kształty - myślę, że na przykład różowe
makaronowe serduszka świetnie sprawdzą się na walentynkowe danie ;-)