Wykonanie
Przyjemna, delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na lekką, ciepłą kolację lub przystawkę obiadową, podaną z domowymi grzankami czosnkowymi.

Składniki:2 duże
pory (biała i jasnozielona część), pokrojone na skos w plasterki2 duże
pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę3 łyżki
oleju rzepakowego do smażenia2 pokrojone w plasterki ząbki
czosnku4 duże
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkęszklanka
mleka1,5 litra
bulionu warzywnegosólpieprzposiekana
natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:1.
Olej wlałam do garnka, rozgrzałam i dodałam
pora i
pietruszkę. Doprawiłam
solą i smażyłam, aż
por zrobił się szklisty.2. Dodałam
czosnek i smażyłam jeszcze przez chwilę.3. Całość zalałam
bulionem, dolałam
mleko i wrzuciłam
ziemniaki. Gotowałam ok. pół godziny, aż
ziemniaki stały się miękkie.4. Przestudzoną zupę zblendowałam, doprawiłam
solą i
pieprzem do smaku.5. Przed podaniem każdą porcję posypałam posiekaną
natką pietruszki.