Wykonanie
Dzisiejsza zupa jest bardzo delikatna i aromatyczna. Pieczony
czosnek nadaje zupie szlachetności i nie pozostawia ,,
czosnkowego wspomnienia w ustach" ;)


Składniki:2 bardzo duże główki
czosnku (moje miały 25 i 27 cm w obwodzie)1
cebula2
ziemniakiok. 2 szkl.* lekkiego
bulionu warzywnego lub drobiowego3/4 szklanki
mlekasól i
pieprz do smakukilka plastrów chudego
bekonunatka pietruszki do przybrania1/2 łyżki klarowanego
masła lub zwykłego
masłaolej do posmarowania
czosnku*1 szklanka = 250 mlPrzygotowanie:Główki
czosnku przekroić na pół, posmarować
olejem, ułożyć na blaszce i piec ok. 1/2 godz. w temp. 180 stopni.
Czosnek powinien zmięknąć, lekko zrumienić, najważniejsze aby się nie przypalił. Przypalone części
czosnku trzeba odkroić, bo mogą dodają goryczy zupie.
Cebulę i
ziemniaki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć w garnku na klarowanym
maśle i dodać wyjęty z łupinek pieczony
czosnek.Dodać
bulion, jeśli nie zakryje warzyw, dodać
wody. Gotować do osiągnięcia miękkości
ziemniaków.Po zakończeniu gotowania dodać
mleko i zmiksować zupę na krem.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem .Krem podawać ze zrumienionym
bekonem pokrojonym w drobną kosteczkę i przybraną
natką pietruszki .Smacznego