ßßß

Składniki:2 bardzo duże główki czosnku (moje miały 25 i 27 cm w obwodzie)1 cebula2 ziemniakiok. 2 szkl.* lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego3/4 szklanki mlekasól i pieprz do smakukilka plastrów chudego bekonunatka pietruszki do przybrania1/2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego masłaolej do posmarowania czosnku*1 szklanka = 250 mlPrzygotowanie:Główki czosnku przekroić na pół, posmarować olejem, ułożyć na blaszce i piec ok. 1/2 godz. w temp. 180 stopni. Czosnek powinien zmięknąć, lekko zrumienić, najważniejsze aby się nie przypalił. Przypalone części czosnku trzeba odkroić, bo mogą dodają goryczy zupie.Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć w garnku na klarowanym maśle i dodać wyjęty z łupinek pieczony czosnek.Dodać bulion, jeśli nie zakryje warzyw, dodać wody. Gotować do osiągnięcia miękkości ziemniaków.Po zakończeniu gotowania dodać mleko i zmiksować zupę na krem.Doprawić do smaku solą i pieprzem .Krem podawać ze zrumienionym bekonem pokrojonym w drobną kosteczkę i przybraną natką pietruszki .Smacznego