ßßß Cookit - przepis na Krem z pieczonego czosnku z bekonem

Krem z pieczonego czosnku z bekonem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza zupa jest bardzo delikatna i aromatyczna. Pieczony czosnek nadaje zupie szlachetności i nie pozostawia ,,czosnkowego wspomnienia w ustach" ;)
Składniki:
2 bardzo duże główki czosnku (moje miały 25 i 27 cm w obwodzie)
1 cebula
2 ziemniaki
ok. 2 szkl.* lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
3/4 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
kilka plastrów chudego bekonu
natka pietruszki do przybrania
1/2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego masła
olej do posmarowania czosnku
*1 szklanka = 250 ml
Przygotowanie:
Główki czosnku przekroić na pół, posmarować olejem, ułożyć na blaszce i piec ok. 1/2 godz. w temp. 180 stopni. Czosnek powinien zmięknąć, lekko zrumienić, najważniejsze aby się nie przypalił. Przypalone części czosnku trzeba odkroić, bo mogą dodają goryczy zupie.
Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć w garnku na klarowanym maśle i dodać wyjęty z łupinek pieczony czosnek.
Dodać bulion, jeśli nie zakryje warzyw, dodać wody. Gotować do osiągnięcia miękkości ziemniaków.
Po zakończeniu gotowania dodać mleko i zmiksować zupę na krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Krem podawać ze zrumienionym bekonem pokrojonym w drobną kosteczkę i przybraną natką pietruszki .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/krem-z-pieczonego-czosnku-z-bekonem.html