Wykonanie

Obiecane
bułki pełnoziarniste. Dziecinnie proste w wykonaniu, pełne błonnika choć nie tak puszyste jak te z białej
mąki.***************************************************************************The promised w hole wheat rolls. Easy to
make,full of fiber but not as fluffy as the ones made of white
flour .

czas przygotowania: 3 hczego potrzebujesz na 9
bułek500 g
mąki pełnoziarnistej (ja używałam chlebowej)25 g
drożdżyok. 200 ml ciepłej
wody4 łyżki
siemienia lnianego2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukruoliwa do smarowania
siemię lniane do posypaniaCo teraz?1.
Drożdże rozpuść w wodzie (więcej o zaczynie czytaj niżej). Po 10 minutach, kiedy pojawiają się bąbelki dodaj do
mąki.2. Dodaj
cukier,
sól,
oliwę,
siemię lniane i zagnieć,aż ciasto będzie miało gładką konsystencję - ok. 5 minut.3. Następnie przełóż je do miski,posmaruj
oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 h w ciepłe miejsce.4. Po tym czasie wyrób ciasto jeszcze raz.
Zwiń w rulonik jak na zdjęciu i pokrój na równe kawałki.5. Z każdego kawałka formuj kulkę, kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj
oliwą, przykryj papierem do pieczenia, ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.6. Po tym czasie posyp
bułki siemieniem lnianym i piecz ok. 30 minut w temp. 200 C


Whole wheat rollspreparation
time: 3 hoursWhat do you need for 9 rolls500 g wholemeal
flour(I was using bread kind)25 g yeastapproximately 200 ml of warm water2 tablespoons
olive oil4 tablespoons flaxseed1 teaspoon salt1/2 teaspoon sugar
olive oil for lubricatingflax seeds to sprinkleNow what?1. Dissolve yeast in water (see below for
more info). After 10 minutes,when you can see bubbles on the top add mixture to the
flour.2. Add sugar, salt,
olive oil, flaxseed and knead until the dough will be smooth - about 5 minutes.3. Then
move it to a bowl, brush with
olive oil, cover with a cloth and set aside for 1 hour in a warm place.4. After this
time,knead the dough again. Roll as in a photo and cut into equal pieces.5. Forms a ball of each piece, put on a baking
tray lined with baking paper, lubricate with oil, cover with baking paper, cloth and leave in a warm place for 30 minutes.6. After this
time,sprinkle rolls with flaxseed and bake 30 minutes at 200 C(400F)