ßßß Cookit - przepis na Tarta daktylowo-pomarańczowa

Tarta daktylowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

A dziś prosta tarta pomarańczowo-daktylowa, oblana ciemną, gorzką czekoladą - która idealnie harmonizuje ze słodką masą i wykończona delikatnymi płatkami migdałów. Skusicie się? Minimalna ilość cukru, mąka pełnoziarnista i naturalna słodycz suszonych owoców. To coś, czego koniecznie musicie spróbować.
******************************************************************************
Today - a simple orange and date tart, covered with dark chocolate and toasted almonds . Are you going to miss the chance ? The minimum amount of sugar, whole wheat flour and natural sweetness of dried fruit. It's something you necessarily have to try.
Tarta pomarańczowo-daktylowa
czas przygotowania: ok. 30 min pracy + 3 h
Czego potrzebujesz?
2 szkl mąki pełnoziarnistej
kostka margaryny roślinnej
2 jajka
1/2 szkl cukru lub parę kropel stewii
Krem:
400 g daktyli
2 1/2 pomarańczy
1/4 szkl wody
Do ozdobienia:
roztopiona gorzka czekolada, wymieszana z wodą, tak, żeby uzyskać półpłynną konsystencję
płatki migdałów
Co teraz?
1. Z mąki, margaryny, jajek i cukru zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w reklamówkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min (jeżeli coś zostanie możesz je zamrozić i wykorzystać później).
2. Pomarańcze pokrój w ćwiartki, obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę.
3. Wlej otrzymany sok do garnka o grubym dnie, dodaj daktyle, wodę i gotuj 20 min pod przykryciem. Po tym czasie owoce powinny być miękkie.
4. Zmiksuj na gładką masę przestudzoną masę daktylowo-pomarańczową i zajmij się ciastem.
5. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nią formę do pieczenia. Odetnij nadmiar ciasta(wskazówki poniżej), ponakłuwaj spód widelcem, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na nie fasolę, groch, etc. - to sprawi, że twoje ciasto będzie idealnie gładkie.
6. Piecz spód 45 min w temp. 180 C.
7. Na ostudzony spód wylej masę pomarańczowo-daktylową. Ozdób gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi.
Orange and date tart
preparation time: 30 minutes work+ 3 hours
What do you need ?
2 cup whole-wheat flour
1 stick - 200 g - vegetable margarine
2 eggs
1/2 cup of sugar or a few drops of stevia
cream :
400 g dates
2 1/2 oranges
1/4 cup water
To decorate :
dark chocolate melted, mixed with water,so as to obtain a semiliquid consistency
almonds
What now?
1. Mix flour,margarine,sugar,eggs and knead a smooth dough . Form a ball, wrap it in a shopping bag and refrigerate for at least 30 minutes .
2. Cut oranges into quarters, peel them and blend until smooth.
3. Pour the juice to the pot with a thick bottom, add the dates,water and cook, covered, 20 minutes . After this time fruits should be soft.
4. Mix the cream until smooth .
5. Remove the dough from the refrigerator, sprinkle working surface with flour and roll out the dough to a thickness of about 1 cm. Put it in a baking form . Cut off excess dough (instructions below),pinch the bottom with a fork, cover the dough with baking paper and rash on them beans, peas, etc.. - so you can be sure that your cake will be perfectly flat.
6. Bake it for 45 minutes in temperature of 180 C (360F).
7. When it cooles down pour the orange - date cream . Decorate with dark chocolate and almonds .
WSKAZÓWKA: Jak pozbyć się niepotrzebnego ciasta?
Dopasuj ciasto do formy, na wierzch połóż papier do pieczenia lub białą kartkę papieru i przejedź wałkiem po krawędziach - jak na 1 zdjęciu z przygotowania. Niepotrzebne ciasto odpadnie, a ty otrzymasz idealnie równe krawędzie.
TIPS: How to cut off the remaining dough?
Fit the dough into the mold,place baking paper or a piece of white paper on the top and roll the edges with bolster - like at the 1st picture depicting preparation process. The unwanted doudh will fall off, and you will have perfectly straight edges .
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/02/tarta-daktylowo-pomaranczowa.html