ßßß
A dziś prosta tarta pomarańczowo-daktylowa, oblana ciemną, gorzką czekoladą - która idealnie harmonizuje ze słodką masą i wykończona delikatnymi płatkami migdałów. Skusicie się? Minimalna ilość cukru, mąka pełnoziarnista i naturalna słodycz suszonych owoców. To coś, czego koniecznie musicie spróbować.******************************************************************************Today - a simple orange and date tart, covered with dark chocolate and toasted almonds . Are you going to miss the chance ? The minimum amount of sugar, whole wheat flour and natural sweetness of dried fruit. It's something you necessarily have to try.
Tarta pomarańczowo-daktylowaczas przygotowania: ok. 30 min pracy + 3 hCzego potrzebujesz?2 szkl mąki pełnoziarnistejkostka margaryny roślinnej2 jajka1/2 szkl cukru lub parę kropel stewiiKrem:400 g daktyli2 1/2 pomarańczy1/4 szkl wodyDo ozdobienia:roztopiona gorzka czekolada, wymieszana z wodą, tak, żeby uzyskać półpłynną konsystencjępłatki migdałów

Co teraz?1. Z mąki, margaryny, jajek i cukru zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w reklamówkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min (jeżeli coś zostanie możesz je zamrozić i wykorzystać później).2. Pomarańcze pokrój w ćwiartki, obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę.3. Wlej otrzymany sok do garnka o grubym dnie, dodaj daktyle, wodę i gotuj 20 min pod przykryciem. Po tym czasie owoce powinny być miękkie.4. Zmiksuj na gładką masę przestudzoną masę daktylowo-pomarańczową i zajmij się ciastem.5. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nią formę do pieczenia. Odetnij nadmiar ciasta(wskazówki poniżej), ponakłuwaj spód widelcem, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na nie fasolę, groch, etc. - to sprawi, że twoje ciasto będzie idealnie gładkie.6. Piecz spód 45 min w temp. 180 C.7. Na ostudzony spód wylej masę pomarańczowo-daktylową. Ozdób gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi.Orange and date tartpreparation time: 30 minutes work+ 3 hoursWhat do you need ?2 cup whole-wheat flour1 stick - 200 g - vegetable margarine2 eggs1/2 cup of sugar or a few drops of steviacream :400 g dates2 1/2 oranges1/4 cup waterTo decorate :dark chocolate melted, mixed with water,so as to obtain a semiliquid consistencyalmondsWhat now?1. Mix flour,margarine,sugar,eggs and knead a smooth dough . Form a ball, wrap it in a shopping bag and refrigerate for at least 30 minutes .2. Cut oranges into quarters, peel them and blend until smooth.3. Pour the juice to the pot with a thick bottom, add the dates,water and cook, covered, 20 minutes . After this time fruits should be soft.4. Mix the cream until smooth .5. Remove the dough from the refrigerator, sprinkle working surface with flour and roll out the dough to a thickness of about 1 cm. Put it in a baking form . Cut off excess dough (instructions below),pinch the bottom with a fork, cover the dough with baking paper and rash on them beans, peas, etc.. - so you can be sure that your cake will be perfectly flat.6. Bake it for 45 minutes in temperature of 180 C (360F).7. When it cooles down pour the orange - date cream . Decorate with dark chocolate and almonds .
WSKAZÓWKA: Jak pozbyć się niepotrzebnego ciasta?Dopasuj ciasto do formy, na wierzch połóż papier do pieczenia lub białą kartkę papieru i przejedź wałkiem po krawędziach - jak na 1 zdjęciu z przygotowania. Niepotrzebne ciasto odpadnie, a ty otrzymasz idealnie równe krawędzie.TIPS: How to cut off the remaining dough?Fit the dough into the mold,place baking paper or a piece of white paper on the top and roll the edges with bolster - like at the 1st picture depicting preparation process. The unwanted doudh will fall off, and you will have perfectly straight edges .