Wykonanie

To jest chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Nie wymaga
jajek ani żadnego tłuszczu, bo całą jego konstrukcję trzymają...
jabłka. A przy tym jest bardzo przyjemne w smaku, pełne aromatycznych przypraw. Jego lepka, słodka konsystencja na pewno przypadnie wam do gustu.Do środka dodałam to, co akurat miałam pod ręką czyli
suszone daktyle i kawałki
ananasa. Wy możecie zastąpić to dowolnymi
bakaliami. Wszystko się nadaję.Inspiracją do przepisu było to ciastoCo potrzeba na tortownicę o średnicy 20 cm?2 szklanki pełnoziarnistej
mąki ( możecie oczywiście użyć zwykłej białej)2 1/2 szkl niesłodzonego przecieru
jabłkowego lub prażonych
jabłek, takich jakich używacie do szarlotki.3/4 szkl
cukru2 łyżka
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny1 1/2 łyżeczki sproszkowanego
imbiru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cynamonuparę kropel
aromatu waniliowego lub esencji waniliowej70 g
suszonych daktyli, pokrojonych w małe kawałki (opcjonalnie)garść suszonego
ananasaDo ozdoby:2 małe
jabłka, pokrojone w ćwiartki, a te następnie w plasterkiCo teraz?Do miski wsypujemy wszystkie składniki i łączymy je, mieszając drewnianą łyżką.Przekładamy do formy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia.Na wierzchu układamy
jabłka. Jeżeli chcecie otrzymać taki wzór jak na zdjęciu, należy zacząć układanie plasterków od zewnętrznej krawędzi i stopniowo dochodzić do środka.Pieczemy 45-60 min w temp. 180 C, a dokładniej - do suchego patyczka.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do ostygnięcia.

English: Eggless apple
cake without any fat.Ingredients for 8x8 inch baking pan:2 cups white whole wheat
flour2 1/2 cups applesauce3/4 cup sugar2 tbls cornstarch2 tsp baking powder1 tbls lemon juice1 1/2 tsp ginger powder1/2 tsp salt1/2 tsp cinammonfew drops vanilla extractfew dried dateshandful dried pineapple1. Mix all the ingredients with a wooden spatula.2.
Pour the doubt into baking pan.3. Decorate with the apple slices starting from the external verge.4. Bake for 45-60 mins in 350 degrees. Test by inserting a toothpick into the center. If it comes out perfectly clean
than the
cake is ready.

