Wykonanie
Po powrocie z Indii mamy ochotę na proste, polskie smaki. Jednym z takich jest klasyczna szarlotka. Minimalistyczna w składzie, prosta w wykonaniu, pachnąca
cynamonem i przykryta grubą pokrywą z pysznej kruszonki - bo przecież o to chodzi. Przepis na ciasto, który tu podaję zawsze wychodzi. Jeśli nie da się go łatwo przenieść do formy po rozwałkowaniu, nie martwcie się. Można urywać po kawałku ciasta i wyklejać nim formę - i tak wychodzi pysznie.Do tego T. poleca Blue Moon-Billy Holiday. Muzyka rozpływa się w uszach, podobnie jak szarlotka w ustach.Składniki:ciasto kruche:2 szkl.
mąki tortowej2
jajkakostka
twardej margaryny (nie Kasi) (musi być w temp. pokojowej)1/2 szkl.
cukru2 łyżki
proszku do pieczeniamasa:5 dużych
jabłek loboopakowanie
cynamonu2
cukry wanilioweok 1/2 szkl
cukru (dosłodzić do smaku, każdy lubi inaczej)1/4 kostki
margarynyaromat waniliowykruszonka:1/3 kostki
margaryny (musi być w temp. pokojowej)1 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukruZagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Wyrobiamy je, aż będzie miało gładką konsystencję. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 3 h.
Jabłka należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie roztopiamy
margarynę, dodajemy
jabłka,
cynamon,
cukier zwykły,
waniliowy i cały
aromat waniliowy. Próżymy je, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie. W osobnej misce mieszamy
mąkę,
miękką margarynę i
cukier. Zagniatamy wszystko, aż otrzymamy nie klejące się do rąk, sypkie grudki - czyli kruszonkę. Po 3 h wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkujemy je na grubość ok. 2 cm. Wykładamy nim formę do pieczenia. Jeżeli pieczemy w piekarniku - nie zapomnijmy wyłożyć formy papierem do pieczenia, jeśli np. w prodiżu, to ciasto wkładamy bezpośrednio do urządzenia. Formujemy wysokie na ok. 4 cm ściany ciasta, tak aby
jabłka nie wylewały się poza ciasto. Nakładamy gotową masę jabłeczną i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 C.Podajemy z Blue Moon Billy Holiday.
...................................................................................................................................................................1/2 glass of sugar1/4 cube of
margarine1 cup
flour3/4 cup sugar Knead the dough with all ingredients. Knead them until you have a smooth consistency. Then wrap in foil and leave in the fridge for 3 h Apples should be peeled and cut into cubes. In a thick bottom saucepan melt
margarine, add apples, cinnamon, sugar, vanilla sugar and the vanilla flavor. Simmer them, stirring occasionally, until soft. In a separate bowl mix
flour, soft
margarine and sugar. Knead everything until it is not sticky to the hands. After 3 hours take out the pastry and roll it out to a thickness of about 2 cm. If you bake in the oven - do not forget to put baking paper form if, for example in prodig, then put the dough directly into the machine. Form a high of about 4 cm
wall of the dough, so that apples are not poured out of the
cake. We impose ready-made apples on the
cake and sprinkle the top with crumble. Bake for 45-50 minutes. at 180 C.
Serve with Blue Moon by Billy Holiday.