ßßß Cookit - przepis na 694. gryczany krem i najlepsze gofry.

694. gryczany krem i najlepsze gofry.

nazwa

Wykonanie

Już od pierwszego spróbowania surowego kremu z kaszy gryczanej byłam nim pozytywnie zaskoczona. Co prawda, owsianki nie przebije, ale stawiam go bardzo wysoko jeśli chodzi o smak, a w zasadzie też właściwości dla zdrowia. Dziś zmiksowałam kaszę gryczaną wraz z miękkim tofu . Jest też i banan, który to dodaje naturalnego, słodkiego smaku oraz wiórki kokosowe . Do tego nutka wanilii . Na wierzch zaś trafiły chrupiące nerkowce i ziarna kakaowca oraz syrop z malin z miodem . Całość świetnie się zgrała i bardzo smakowało przez co jeszcze pogłębiłam ochotę na tego typu kremy. Brakowało mi tylko takiej 'wisienki na torcie' w postaci świeżych malin! ale to już za niedługo, latem :)
kokosowo -waniliowy krem gryczany z tofu z bananem podany z nerkowcami, ziarnami kakaowca oraz syropem z malin z miodem
coconut -vanilla buckwheat with tofu and banana served with cashew nuts, cocoa beans and raspberry syrup with honey
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej (60g / ok.5 łyżek)
- miękkie silken tofu ok. 170g
- dojrzały banan ok. 2/3
- łyżka wiórek kokosowych
- ziarnka z 1/2 laski wanilii
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Rano przepłukać i odsączyć. Dodać pozostałe składniki i dokładnie ze sobą zmiksować. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
O syropie napiszę może tyko tyle, że na prawdę warto spróbować! Przede wszystkim jest z samych naturalnych składników, bez żadnych zbędnych dodatków. Można to wyczuć od razu po spróbowaniu. Jego lekki, słodki, delikatny smak na pewno posmakuje niejednej osobie. Nadaje się świetnie jako dodatek do wszelkich naleśników, owsianek, placków, kremów, deserów itp. Jeśli zależy Wam na jakości to na pewno ten syrop ją w sobie ma. Odsyłam do Anielskich, polecam! ;)
Przechodząc do wczorajszego gofrowania. Zrobiłam drożdżowe, które poleciła mi Anka jak i Klaudia ;) W sumie to nie był pierwszy raz, ale za to pierwszy z porządnym sprzętem, więc wyszły o niebo lepsze. Na pewno często będą gościć na moim talerzu. Przede wszystkim na początku ten zapach, uwielbiam zapach drożdży! Co mnie cieszy - udało się i ciasto pięknie wyrosło. Potem już tylko cudowny smak, chrupiący wierzch i miękkie wnętrze. Nie jadłam jeszcze tak dobrych gofrów jak te. Zaletą jest też podwojona ilość ciasta - więcej przyjemności! :)
drożdżowe gofry orkiszowe z pieczonymi szparagami oraz ricottą
spelt yeast waffles with roasted asparagus and ricotta
Zjadłam je z szparagami, co też Wam szczerze polecam spróbować dopóki mamy sezon - najsmaczniejsze w swojej prostocie!
Dziś World Baking Day ! Przyłączacie się i pieczecie może jakieś ciacho dla bliskich?
Smacznej i przyjemnej niedzieli! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/05/694-gryczany-krem-i-najlepsze-gofry.html