ßßß Cookit - przepis na TARTA z rabarbarem

TARTA z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam trochę poeksperymentować. Ostatecznie na bazie tradycyjnej tarty z owocami powstała tarta rabarbarowa o idealnym cieście, którego nie powstydził by się sam David Copperfield, bo całość zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach, chwilę po ostygnięciu.
Składniki
Spód
200 g mąki
100 g masła (zimne)
60 g cukru do wypieków
2 jajka
szczypta soli
Ciasto
50 g biszkoptów
1 kg rabarbaru
garść migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
Piana
3 białka
3 łyżki cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.
Biszkopty pokruszyć na drobne kawałeczki (ja pomogłam sobie blenderem). Migdały uprażyć bez tłuszczu na patelni. Wymieszać ze sobą oba składniki.
Umyć rabarbar pokroić na kawałki około 1-2 cm. Podsmażyć na patelni (beztłuszczowej) dodać cynamon i mód. Podgrzać na dużym ogniu aż uzyskania miękkości rabarbaru (około 5-7 mniut).
Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć do przygotowanej, okrągłej formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Chwile ostudzić. Połowę posypki umieścić na gotowym spodzie. Następnie równomiernie rozłożyć przygotowany rabarbar. Umieścić na cieście pozostałą cześć posypki z migdałami.
Ubić białka z szczypta soli na szczytną pianę. Powoli dodać cukier, dalej mieszając. Gotową pianę przełożyć delikatnie do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa umieścić pianę na gotowym cieście tworząc kratkę lub inny wzór.
Piec w temperaturze 180°C do 10 minut.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/06/tarta-z-rabarbarem.html