Wykonanie
Postanowiłam trochę poeksperymentować. Ostatecznie na bazie tradycyjnej tarty z
owocami powstała
tarta rabarbarowa o idealnym cieście, którego nie powstydził by się sam David Copperfield, bo całość zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach, chwilę po ostygnięciu.

SkładnikiSpód200 g
mąki100 g
masła (zimne)60 g
cukru do wypieków2
jajkaszczypta
soliCiasto50 g
biszkoptów1 kg
rabarbarugarść
migdałów1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
mioduPiana3
białka3 łyżki
cukruszczypta
soliWszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.
Biszkopty pokruszyć na drobne kawałeczki (ja pomogłam sobie blenderem).
Migdały uprażyć bez tłuszczu na patelni. Wymieszać ze sobą oba składniki.Umyć
rabarbar pokroić na kawałki około 1-2 cm. Podsmażyć na patelni (beztłuszczowej) dodać
cynamon i mód. Podgrzać na dużym ogniu aż uzyskania miękkości
rabarbaru (około 5-7 mniut).Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć do przygotowanej, okrągłej formy.Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika. Chwile ostudzić. Połowę posypki umieścić na gotowym spodzie. Następnie równomiernie rozłożyć przygotowany
rabarbar. Umieścić na cieście pozostałą cześć posypki z
migdałami.Ubić
białka z szczypta
soli na szczytną pianę. Powoli dodać
cukier, dalej mieszając. Gotową pianę przełożyć delikatnie do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa umieścić pianę na gotowym cieście tworząc kratkę lub inny wzór.Piec w temperaturze 180°C do 10 minut.












SMACZNEGO!