Wykonanie
Botwinka jest nie tylko zdrowa, ale też wyjątkowo smaczna. Niedawno odkryłam, że można ją podawać nie tylko w zupie, lub w innej tradycyjnej formie. I tak powstało banalnie proste i szybkie danie.

Składniki1 pęczek
botwinkiopakowanie
makaronu penneopakowanie
sera pleśniowego (niebieskiego)2 duże łyżki
śmietany 12%4 ząbki
czosnki5-6 łyżek gęstego
jogurtu2 łyżki
oliwysól i
pieprzOsolić i zagotować
wodę. Ugotować w niej
makaron al’dente. Pokroić liście
botwinki bez
buraków, na około 1 cm kawałki.
Czosnek pokroić na drobne kawałki. Wysokim garnku podgrzać
oliwę. Następnie dodać
czosnek i
botwinkę. Zamieszać. Na koniec wrzucić
ser pleśniowy pokrojony na drobne kawałki. Uważać, aby składniki się nie przypaliły.Do masy dodać masę
śmietanę i
jogurt. Podgotować. Cały czas mieszać, dodać do smaku
sól i
pieprz.Gotowy sos dodać do makronu. Dokładnie wymieszać ze sobą.
Makaron jest gotowy do podania.







SMACZNEGO!