Wykonanie
Na Placu Imbramowskim znów zrobiło się pięknie kolorowo. Pojawiła się
botwinka. I nie oparła się pokusie. Kupiłam pęczek. Skoro
botwinka, to zupa. Dobra zupa. Jeśli
botwinka jest za mało buraczkowa, można do zupy dodać jednego
buraka. Wzmocni kolor i smak.Składniki na 2 porcje:pęczek
botwinki6
ziemniaków900 ml rosołuząbek
czosnkusól,
pieprzoliwaDo podania:
śmietana 12%Botwinkę bardzo dokładnie umyć zimną
wodą, osuszyć,
buraczki obrać, potroić w kostkę, liście posiekać
drubo i podsmażyć na patelni na łyżce
oliwy aż liście przywiędną i zmniejszą objętość.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (najlepiej samemu wybrać wielkość). W garnku podgrzać rosół, dodać
botwinkę i obrany ząbek
czosnku, po 3 minutach dorzucić
ziemniaki (gotują się trochę szybciej niż
buraczki, a chcemy żeby wszystkie warzywa były tak samo miękkie), gotować aż
ziemniaki zmiękną. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać z łyżką
śmietany 12%.