Wykonanie

Moja wariacja na temat bułeczek
drożdżowych ze
śliwkami. Masa migdałowa,
renklody (choć można użyć innych
śliwek), kilka
borówek dla koloru, a do tego
lukier z
ajerkoniakiem.Inspiracja: Moje Wypieki .Składniki na 12 bułeczek:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka letniego
mleka4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1
jajko2
żółtka80 g roztopionego
masła1 opakowanie (7 g)
drożdży suchych
Mąkę przesiać do miski, wsypać
drożdże,
cukier oraz
sól, wbić
jajko,
żółtka i dolać połowę
mleka. Zagnieść ciasto, w trakcie dolewając drugą połowę ciepłego
mleka. Następnie stopniowo wlewać ciepłe
masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.W tym czasie przygotować nadzienie.Nadzienie
migdałowe:140 g mielonych
migdałów60 g
cukruok. 10 łyżek
śmietany kremówkikilka kropel ekstraktu
migdałowyWszystkie składniki połączyć. Dobrze wymieszać i odstawić na bok.Dodatkowo:ok. 500 g
śliwek (u mnie
renklody)
borówki, opcjonalnie
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
Śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić w półksiężyce. Odłożyć na bok.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 12 części takiej samej wielkości. Z każdej uformować podłużne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Następnie dnem szklanki (jakiejś mniejszej, np. literatki) zrobić w każdej wyrośniętej bułeczce dwa wgłębienia (jedno koło drugiego), mocno dociskając szklankę, aż do samej blaszki.Do każdego wgłębienia nałożyć porcję
migdałowego nadzienia, rozsmarować równomiernie, a na to ułożyć kawałki
śliwek. Można dorzucić po kilka
borówek dla koloru.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i piec przez 20-22 minuty, aż się zrumienią. Wystudzić.
Lukier ajerkoniakowy:4 łyżki
ajerkoniakuprzesiany
cukier puder, tyle ile zabierze
likierStopniowo dodawać
cukier puder do
likieru i ucierać łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Polukrować wystudzone bułeczki.Życzę smacznego!


