Wykonanie

To jest kawał porządnego sernika dla sernikożerców i czekoladoholików w jednym.
Czekoladowy spód, słodka masa serowa z dodatkiem
mlecznej czekolady w towarzystwie aromatu skórki z
pomarańczy, a do tego kwaskowe
porzeczki dla
smakowego kontrastu. Pieczony w kąpieli
wodnej. Całość w
polewie czekoladowej.Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:Ciasto:3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajko80 g zimnego
masła3 łyżki
cukruszczypta
soliDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć również boki, docinając paski pergaminu do szerokości
boku tortownicy. Aby pergamin dobrze przylegał do formy, boki tortownicy można delikatnie wysmarować
masłem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę z
kakao,
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą umieścić w misie malaksera. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki
masło i obrócić pulsacyjnie kilka
razy. Na koniec dodać
jajko i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść, uformować w kulę. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i wylepić dno tortownicy. Delikatnie docisnąć palcami i nakłuć gęsto widelcem.Piec przez 20 min. Wystudzić.Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140-150ºC.Czekoladowa masa serowa:800 g
tłustego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie3/4 szklanki
śmietany kremówkiskórka i sok z jednej
pomarańczy4
jajka1/2 szklanki
cukru pudru lub więcej, do smaku250 g
mlecznej czekolady400 g
porzeczek, umytych, wysuszonych, oczyszczonych z gałązek (u mnie białe i czerwone)Przygotować kąpiel
wodną. Na dnie dużej blachy położyć ściereczkę, na niej ustawić tortownicę z
czekoladowym spodem. Trzeba się upewnić, że tortownica jest w 100 % szczelna. Możną ją od zewnątrz owinąć folią aluminiową. Zagotować
wodę w czajniku.
Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli
wodnej, dodając
śmietanę kremówkę. Wystudzić.
Ser zmiksować z
sokiem i
skórką pomarańczową oraz
cukrem pudrem. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodać
jajka, miksując krótko po każdym dodaniu. Na koniec dodać
czekoladę z kremówką i wymieszać za pomocą
łopatki na gładką masę.Gotową masę
serową podzielić na 3 części. Pierwszą przełożyć do formy na upieczony spód, rozsypać równomiernie połowę
porzeczek i przykryć drugą porcją masy serowej. Rozsypać pozostałe
porzeczki i przykryć je ostatnią porcją
sera. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła.Blachę z tortownicą włożyć do piekarnika, a następnie napełnić gorącą
wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.Piec przez 1 godzinę w 140-150ºC. Sernik powinien być ścięty, ale w środku nadal "galaretowaty". Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Polewa czekoladowa:100 g
mlecznej lub
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
śmietany kremówkiok. 70 g czerwonych i białych
porzeczek, do dekoracji
Czekoladę oraz kremówkę umieścić nad kąpielą
wodną (miska nie może dotykać gorącej
wody w garnku, a ogień musi być minimalny). Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schować do lodówki, by masa nieco stężała.Sernik uwolnić z obręczy. Usunąć pergamin z
boków.Gęstą polewę nałożyć na wierzch i boki sernika, a następnie za pomocą małej łyżeczki zrobić dowolne "mazaje". Udekorować
porzeczkami. Schować do lodówki do stężenia.Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych: