Wykonanie

Osobiście bardzo dobrze komponuje mi się
smakowo karmel z
czarnymi porzeczkami. Postanowiłam zatem nadziać karmelowe babeczki nadzieniem z czarnych
porzeczek. Do tego lekki krem karmelowy i solony
sos karmelowy .Inspiracja: Shelley Kaldunski, David Matheson "Babeczki na słodko".Składniki na 12 babeczek:Ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 szklanka
brązowego cukru1/2 szklanki
cukru100 g miękkiego
masła2 duże
jajka, w temp. pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
mlekaPiekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.W jednej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.W drugiej misce mikserem na średnich obrotach utrzeć
masło i oba rodzaje
cukru na puszystą masę. Następnie dodać
jajka oraz
wanilię i miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać
mąkę (w
trzech porcjach) na przemian z
kawą z mlekiem (w dwóch porcjach), miksując na niskich obrotach do połączenia się składników. Zgarnąć ciasto z brzegów miski, wymieszać.Napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec przez ok. 20-22 minuty, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha.Wystudzić na kratce, a następnie za pomocą
ostrego noża lub specjalnej wykrawaczki zrobić otwory po środku każdej babeczki.
Porzeczkowe nadzienie:250 g czerwonych
porzeczek, umytych, odszypułkowanych100 g
cukru1 łyżka
soku z cytryny3 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości
wodyPorzeczki wrzucić do rondla, dodać
cukier oraz
sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, aż
cukier się rozpuści, a
owoce puszczą sok.Zdjąć garnek z ognia i stale mieszając wlać rozrobioną
mąkę ziemniaczaną, ponownie postawić na ogniu i gotować jeszcze przez chwilę.Wystudzić, a następnie wypełnić masą babeczki.Krem karmelowy:3
białka, w temp. pokojowej140 g
cukruszczypta
soli170 g miękkiego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki2-3 łyżeczki solonego
sosu karmelowego + 3-4 do polania
czarne porzeczki, do dekoracjiW dużej żaroodpornej misce wymieszać
białka z
cukrem. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się
wodą (miska nie może dotykać
wody!). Mieszać ok. 2 minuty, aż
cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 70ºC. Można to łatwo sprawdzić rozcierając odrobinę masy pomiędzy palcami.
Cukier nie powinien być już wyczuwalny.Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać na szybkich obrotach 6-8 minut, aż piana uzyska temperaturę pokojową. Zmniejszyć obroty miksera do średnich i stopniowo dodawać kawałki
masła, ubijając po każdym dodaniu. Masa uzyska konsystencję
zsiadłego mleka, ale nie należy się tym przejmować, tylko kontynuować ubijanie, aż masa znów stanie się gładka. Na koniec dodać
sos karmelowy i wymieszać tylko do momentu połączenia się składników.Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskać krem na babeczki. Schować na chwilę do lodówki, by krem nieco stężał i udekorować świeżymi
owocami czarnej porzeczki oraz polać solonym karmelem .Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: