Wykonanie

Wersja pomarańczowa
ciasta drożdżowego, z mnóstwem
skórki pomarańczowej i
pomarańczową kruszonką.Składniki na formę o wymiarach 21 x 25 cm:Zaczyn:50 g świeżych
drożdży, pokruszonych1/2 łyżeczki
cukru2 płaskie łyżki
mąki pszennej5 łyżek ciepłego
mlekaW dużym kubku połączyć
drożdże z
cukrem i
mąką. Dodać
mleko i dobrze wymieszać. Zaczyn powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zwiększy swoją objętość o 100 %.Ciasto:1/2 kg
mąki pszennej (użyłam poznańskiej, typ 500)szczypta
soli1
jajko1
żółtko (
białko zachować do posmarowania)1/2 szklanki
cukru80 g
masła, rozpuszczonego (jeszcze ciepłego)1 szklanka ciepłego
mleka2 łyżeczki ekstraktu
pomarańczowego lub
olejku100 g
skórki pomarańczowej, delikatnie oprószonej
mąkąŻółtko i
jajko utrzeć z
cukrem oraz ekstraktem
pomarańczowym na gęsty krem.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, wyrośnięte
drożdże, utarte
jajka,
mleko, wymieszać i wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być zwarte i dosyć gęste. Następnie stopniowo wlewać ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto stanie się błyszczące i zacznie odstawać od ścian miski. Ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć
mąką z wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę.Pomarańczowa kruszonka:70 g
mąki pszennej40 g
masła2 łyżki
cukru1
pomarańcza, sparzona i wytarta do suchaZa pomocą obieraczki do
ziemniaków obrać skórkę z
pomarańczy cienką warstwą, bez białej części. Ułożyć na blasze do pieczenia i suszyć ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 120°C. Ostudzić. Rozdrobnić w moździerzu lub młynku do
kawy na proszek.W niedużej misce połączyć
mąkę,
cukier, proszek
pomarańczowy i zalać wszystko rozpuszczonym, jeszcze gorącym
masłem. Wymieszać za pomocą widelca, a następnie rozdrobnić w dłoniach na mniejsze kawałki. Odstawić na bok.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i ponownie zagnieść. Dodać
skórkę pomarańczową i zagniatać, aż równomiernie się rozłoży. Delikatnie rozłożyć ciasto palcami (lub rozwałkować) na wielkość blachy. Przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy. Posmarować ciasto lekko roztrzepanym
białkiem i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.Włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut w 180°C (ja piekłam z termoobiegiem) do "suchego patyczka".Życzę smacznego!



