ßßß Cookit - przepis na Batoniki amarantusowe (migdały, kokos, truskawki)

Batoniki amarantusowe (migdały, kokos, truskawki)

nazwa

Wykonanie

150 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g płatków migdałowych
80 g wiórków kokosowych
70 g amarantusa ekspandowanego (inna nazwa: popping z amarantusa)
50 g liofilizowanych truskawek (lub malin)
90 g masła
3 łyżki brązowego cukru
185 g jasnego miodu
skórka starta z dwóch cytryn (uprzednio sparzonych)
Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe. To samo zrobić z wiórkami kokosowymi oraz płatkami owsianymi. Przesypać do dużej miski. Dodać amarantus oraz drobno posiekane truskawki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier oraz miód umieścić w rondlu i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić, a następnie wlać masę do suchych składników w dużej misce. Dodać startą skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową mieszankę przełożyć do foremki, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć np. za pomocą denka od szklanki.
Piec 20 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie, za pomocą ostrego noża, pokroić w podłużne prostokąty.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/04/batoniki-amarantusowe-migday-kokos.html