Wykonanie
150 g
płatków owsianych błyskawicznych50 g
płatków migdałowych80 g
wiórków kokosowych70 g
amarantusa ekspandowanego (inna nazwa: popping z
amarantusa)50 g liofilizowanych
truskawek (lub
malin)90 g
masła3 łyżki
brązowego cukru185 g jasnego
mioduskórka starta z dwóch
cytryn (uprzednio sparzonych)Na suchej patelni podprażyć
płatki migdałowe. To samo zrobić z wiórkami kokosowymi oraz
płatkami owsianymi. Przesypać do dużej miski. Dodać
amarantus oraz drobno posiekane
truskawki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło,
cukier oraz
miód umieścić w rondlu i podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą. Przestudzić, a następnie wlać masę do suchych składników w dużej misce. Dodać startą
skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.Gotową mieszankę przełożyć do foremki, równomiernie rozłożyć i porządnie docisnąć np. za pomocą denka od szklanki.Piec 20 minut. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie, za pomocą
ostrego noża, pokroić w podłużne prostokąty.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: