Zamrożone owoce próbuję wykorzystywać na wszystkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest to śniadanie, ale myślę, że również pasuje na deser lub na podwieczorek. Z migdałami, kokosem i pestkami. Oczywiście bez cukru, chociaż przed podaniem można nim posypać lub polać miodem.Truskawki zapiekane z płatkami owsianymi i amarantusem/ilość - trochę więcej niż naczynie na zdjęciu/około 3 szklanki truskawekkruszonka:5 łyżki płatków owsianych2 łyżki wiórków kokosowych2 łyżki płatków migdałów5 łyżek amarantusa ekspandowanego3 łyżki pestek słonecznika2 łyżki otrębów owsianych1 łyżka masła2 łyżki mlekamiód/cukier trzcinowy do podaniaJeżeli używamy truskawek mrożonych, to je rozmrozić.Wszystkie suche składniki "kruszonki" wymieszać. Dodać mleko i miękkie masło. Masę rozetrzeć między palcami. Truskawki umieścić w naczyniu, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (aż kruszonka będzie miała złoty kolor).Posypać cukrem lub polać miodem.Smacznego!