ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z nutellą i czekoladą

Babka drożdżowa z nutellą i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Jak ktoś ma ochotę na mniej tradycyjną babę na Wielkanoc, to polecam dwukolorową wersję z nutellą i czekoladą.
Źródło: Oetker KG "Domowe wypieki".
Składniki na formę z kominem o pojemności 2 litrów:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
200 g drobnego cukru (175 g i 25 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła, roztopionego
6 jajek, w temp. pokojowej
50 g nutelli
8 łyżek ciepłego mleka (5 + 3 łyżki)
30 g kakao
65 g twardej czekolady, schłodzonej i utartej na tarce z dużymi oczkami
tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać 175 g cukru, cukier waniliowy, roztopione masło, nutellę, jajka i 5 łyżek ciepłego mleka. Wyrabiać dłonią ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować formę z kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i przez chwilę wyrabiać. Dwie trzecie ciasta przełożyć do formy i równomiernie rozłożyć. Do reszty ciasta dodać kakao, resztę cukru (25 g), utartą czekoladę oraz 3 łyżki mleka. Zagnieść ciasto na stolnicy i ułożyć je na wierzchu jasnego ciasta. Lekko ucisnąć i wyrównać wierzch dłońmi. Przykryć formę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto powiększy objętość o jedną trzecią.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa:
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka jasnego miodu
szczypta soli
110 g deserowej lub gorzkiej czekolady, posiekanej
W małym rondlu wymieszać śmietankę, miód i sól. Podgrzewać na małym ogniu, aż do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut.
Następnie dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, lśniąca masa. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Gotową polewą polać wierzch babki, pozwalając, by swobodnie spłynęła i odstawić do zastygnięcia.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/04/babka-drozdzowa-z-nutella-i-czekolada.html