Wykonanie

Jak ktoś ma ochotę na mniej tradycyjną babę na Wielkanoc, to polecam dwukolorową wersję z nutellą i
czekoladą.Źródło: Oetker KG "Domowe wypieki".Składniki na formę z kominem o pojemności 2 litrów:500 g
mąki pszennej1 opakowanie (7 g)
suszonych drożdży200 g drobnego
cukru (175 g i 25 g)1 opakowanie
cukru waniliowego200 g
masła, roztopionego6
jajek, w temp. pokojowej50 g nutelli8 łyżek ciepłego
mleka (5 + 3 łyżki)30 g
kakao65 g twardej
czekolady, schłodzonej i utartej na tarce z dużymi oczkamitłuszcz do wysmarowania i
bułka tarta do wysypania formy
Mąkę przesiać do miski, dodać
drożdże i wymieszać. Wsypać 175 g
cukru,
cukier waniliowy, roztopione
masło, nutellę,
jajka i 5 łyżek ciepłego
mleka. Wyrabiać dłonią ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki.Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W tym czasie przygotować formę z kominem. Wysmarować ją
masłem i wysypać
bułką tartą.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i przez chwilę wyrabiać. Dwie trzecie ciasta przełożyć do formy i równomiernie rozłożyć. Do reszty ciasta dodać
kakao, resztę
cukru (25 g), utartą
czekoladę oraz 3 łyżki
mleka. Zagnieść ciasto na stolnicy i ułożyć je na wierzchu jasnego ciasta. Lekko ucisnąć i wyrównać wierzch dłońmi. Przykryć formę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto powiększy objętość o jedną trzecią.W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika i piec 50 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa:1/2 szklanki
śmietany kremówki1 łyżka jasnego
mioduszczypta
soli110 g deserowej lub
gorzkiej czekolady, posiekanejW małym rondlu wymieszać
śmietankę,
miód i
sól. Podgrzewać na małym ogniu, aż do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną
czekoladę. Odstawić na kilka minut.Następnie dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, lśniąca masa. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.Gotową polewą polać wierzch babki, pozwalając, by swobodnie spłynęła i odstawić do zastygnięcia.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: