Wykonanie

Początkowo miały być rogaliki z ciasta
piwnego. Jednak wyciekający po bokach
dżem zupełnie zniechęcił mnie do ich zrobienia. Zamiast tego spontanicznie powstały poduszeczki nadziane
bananami z kawałkami
czekolady. Pycha.Dodatek
piwa do ciasta powoduje, że staje się ono bardzo kruche, a swoją strukturą przypomina nieco listkujące się ciasto półfrancuskie.Składniki na ok. 18 poduszeczek:Nadzienie:3
bananykilka kostek gorzkiej lub
deserowej czekolady, drobno posiekanejsok z połowy
cytryny4 łyżki jasnego
trzcinowego cukru + 4 łyżki do posypania
Banany obrać i pokroić w małą kostkę. Skropić
sokiem z cytryny. Dodać posiekaną
czekoladę oraz
cukier i wymieszać. Odstawić na bok.Ciasto:2,5 szklanki
mąkipół szklanki
piwakostka
margaryny (250 g)1 opakowanie
cukru waniliowego1 roztrzepane
jajko, do posmarowania
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z
margaryną. Dodać
piwo i
cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, spłaszczyć i owinięte w torebkę foliową schować do lodówki, przynajmniej na 1 godzinę.Piekarnik rozgrzać do 180°C.Ciasto rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy na grubość 2 mm. Wycinać kwadraty o długości
boku ok. 7,5 cm. Poukładać w pary. Krawędzie jednego kwadratu z pary posmarować roztrzepanym
jajkiem. Na środek nałożyć jedną łyżeczkę nadzienia i przykryć drugim kwadratem z pary. Dobrze skleić boki, a następnie za pomocą widelca docisnąć krawędzie do siebie. Układać na blasze wyłożonej pergaminem.Przed włożeniem do piekarnika wierzch poduszeczek posmarować roztrzepanym
jajkiem i oprószyć
cukrem trzcinowym.Piec przez ok. 12 minut na złoty kolor.Życzę smacznego!


