ßßß
Początkowo miały być rogaliki z ciasta piwnego. Jednak wyciekający po bokach dżem zupełnie zniechęcił mnie do ich zrobienia. Zamiast tego spontanicznie powstały poduszeczki nadziane bananami z kawałkami czekolady. Pycha.Dodatek piwa do ciasta powoduje, że staje się ono bardzo kruche, a swoją strukturą przypomina nieco listkujące się ciasto półfrancuskie.Składniki na ok. 18 poduszeczek:Nadzienie:3 bananykilka kostek gorzkiej lub deserowej czekolady, drobno posiekanejsok z połowy cytryny4 łyżki jasnego trzcinowego cukru + 4 łyżki do posypaniaBanany obrać i pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną czekoladę oraz cukier i wymieszać. Odstawić na bok.Ciasto:2,5 szklanki mąkipół szklanki piwakostka margaryny (250 g)1 opakowanie cukru waniliowego1 roztrzepane jajko, do posmarowaniaMąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać piwo i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, spłaszczyć i owinięte w torebkę foliową schować do lodówki, przynajmniej na 1 godzinę.Piekarnik rozgrzać do 180°C.Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 2 mm. Wycinać kwadraty o długości boku ok. 7,5 cm. Poukładać w pary. Krawędzie jednego kwadratu z pary posmarować roztrzepanym jajkiem. Na środek nałożyć jedną łyżeczkę nadzienia i przykryć drugim kwadratem z pary. Dobrze skleić boki, a następnie za pomocą widelca docisnąć krawędzie do siebie. Układać na blasze wyłożonej pergaminem.Przed włożeniem do piekarnika wierzch poduszeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć cukrem trzcinowym.Piec przez ok. 12 minut na złoty kolor.Życzę smacznego!

