ßßß Cookit - przepis na Razowe pancakes z jogurtem

Razowe pancakes z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Te popularne w Stanach Zjednoczonych placuszki, równie dobrze można przygotować z mąki razowej i trochę je "odchudzić". Dużą ich zaletą jest fakt, że do ich smażenia nie trzeba używać tłuszczu. W sam raz na śniadanie przed intensywnym, mroźnym dniem.
Inspiracja: klik .
Składniki na ok. 16-18 sztuk:
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 jajka
3 łyżki masła, rozpuszczonego i wystudzonego
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól połączyć w jednej misce. W drugiej misce, za pomocą ręcznej trzepaczki, wymieszać maślankę, jogurt naturalny, ekstrakt, rozpuszczone masło oraz jajka. Następnie dodać suche składniki i dokładnie połączyć na gładką masę.
Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Za pomocą łyżki do lodów nałożyć 4 porcje ciasta na patelnię i smażyć przez ok. 1 minutę do momentu, aż brzegi placuszków staną się suche, a na powierzchni zaczną powstawać małe bąbelki. Następnie przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Układać po kilka sztuk na talerzykach, jeden na drugim.
Do podania:
szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki płynnego miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie owoce (u mnie suszone truskawki)
wiórki kokosowe lub
syrop klonowy
syrop korzenny
korzenny syrop dyniowy
Jogurt wymieszać z miodem oraz sokiem z cytryny. Polać placuszki tuż przed podaniem, posypać owocami i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Pancakes równie dobrze smakują z różnego rodzaju syropami, które można kupić lub przygotować samemu.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/01/razowe-pancakes-z-jogurtem.html