Wykonanie

Te popularne w Stanach Zjednoczonych placuszki, równie dobrze można przygotować z
mąki razowej i trochę je "odchudzić". Dużą ich zaletą jest fakt, że do ich smażenia nie trzeba używać tłuszczu. W sam raz na śniadanie przed intensywnym, mroźnym dniem.Inspiracja: klik .Składniki na ok. 16-18 sztuk:1 szklanka
maślanki3/4 szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu
waniliowego2
jajka3 łyżki
masła, rozpuszczonego i wystudzonego2 szklanki
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soliSuche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oraz
sól połączyć w jednej misce. W drugiej misce, za pomocą ręcznej trzepaczki, wymieszać
maślankę,
jogurt naturalny, ekstrakt, rozpuszczone
masło oraz
jajka. Następnie dodać suche składniki i dokładnie połączyć na gładką masę.Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Za pomocą łyżki do
lodów nałożyć 4 porcje ciasta na patelnię i smażyć przez ok. 1 minutę do momentu, aż brzegi placuszków staną się suche, a na powierzchni zaczną powstawać małe bąbelki. Następnie przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Układać po kilka sztuk na talerzykach, jeden na drugim.Do podania:szklanka
jogurtu naturalnego2 łyżeczki płynnego
miodu1 łyżeczka
soku z cytrynyopcjonalnie
owoce (u mnie suszone
truskawki)
wiórki kokosowe lub
syrop klonowysyrop korzennykorzenny
syrop dyniowyJogurt wymieszać z
miodem oraz
sokiem z cytryny. Polać placuszki tuż przed podaniem, posypać
owocami i oprószyć wiórkami kokosowymi.Pancakes równie dobrze smakują z różnego rodzaju
syropami, które można kupić lub przygotować samemu.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: