Wykonanie

Z ulgą żegnam rok 2013, bo (delikatnie mówiąc) był beznadziejny. Za to z nadzieją patrzę w Nowy 2014 Rok i z tej okazji życzę Wam zdrowia, siły i determinacji w dążeniu do celu. Życzę Wam także udanej zabawy sylwestrowej i polecam pyszne
imbirowe drinki. Jeszcze jest czas, by je przygotować.Inspiracja: David Lebovitz .Szczęśliwego Nowego 2014 Roku!


Składniki:
Syrop imbirowy (składniki na ok. 0,5 l
syropu):225 g świeżego
imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałki (nie trzeba zeskrobywać skórki)1 litr
wody400 g
cukruszczypta
soliWszystkie składniki wrzucić do garnka z grubym dnem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 45 minut.Następnie odcedzić na sitku, wystudzić i schłodzić w lodówce.
Syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.Można z niego przygotować sylwestrowe
drinki,
imbirową lemoniadę lub po prostu dodać do
herbaty.Dodatkowo:schłodzony
szampan lub
wino musującekostki
lodu z listkami
mięty lub
melisy w środkugranita zrobiona z
soku wiśniowego z dodatkiem
amaretto (sok zamrozić w pojemniku na kostki
lodu, a następnie rozkruszyć blenderem)
mrożone owoce aronii nabite na wykałaczkę (można zastąpić mrożonymi
jagodami,
czarnymi porzeczkami,
borówkami lub
żurawiną), do dekoracjiDno kieliszków napełnić
syropem imbirowym lub
wiśniową granitą. Dodać kostki
lodu, uzupełnić
szampanem i od razu podawać.Życzę udanej zabawy!











Udział w akcjach kulinarnych: