ßßß Cookit - przepis na Imbirowy drink sylwestrowy

Imbirowy drink sylwestrowy

nazwa

Wykonanie

Z ulgą żegnam rok 2013, bo (delikatnie mówiąc) był beznadziejny. Za to z nadzieją patrzę w Nowy 2014 Rok i z tej okazji życzę Wam zdrowia, siły i determinacji w dążeniu do celu. Życzę Wam także udanej zabawy sylwestrowej i polecam pyszne imbirowe drinki. Jeszcze jest czas, by je przygotować.
Inspiracja: David Lebovitz .
Szczęśliwego Nowego 2014 Roku!
Składniki:
Syrop imbirowy (składniki na ok. 0,5 l syropu):
225 g świeżego imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałki (nie trzeba zeskrobywać skórki)
1 litr wody
400 g cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do garnka z grubym dnem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 45 minut.
Następnie odcedzić na sitku, wystudzić i schłodzić w lodówce. Syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Można z niego przygotować sylwestrowe drinki, imbirową lemoniadę lub po prostu dodać do herbaty.
Dodatkowo:
schłodzony szampan lub wino musujące
kostki lodu z listkami mięty lub melisy w środku
granita zrobiona z soku wiśniowego z dodatkiem amaretto (sok zamrozić w pojemniku na kostki lodu, a następnie rozkruszyć blenderem)
mrożone owoce aronii nabite na wykałaczkę (można zastąpić mrożonymi jagodami, czarnymi porzeczkami, borówkami lub żurawiną), do dekoracji
Dno kieliszków napełnić syropem imbirowym lub wiśniową granitą. Dodać kostki lodu, uzupełnić szampanem i od razu podawać.
Życzę udanej zabawy!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/12/imbirowy-drink-sylwestrowy.html