Wykonanie
Bezę Pavlovej wbrew pozorom robi się łatwo i szybko. Słodka pianka, z wierzchu pokryta chrupiącą skorupką, znakomicie smakuje ze świeżymi
owocami sezonowymi. Ta wersja Pavlovej powstała spontanicznie, ale jestem z niej wyjątkowo dumna, bo smakowała wybornie. Gorąco polecam.Składniki na
bezę:5
białek, w temperaturze pokojowejszczypta
soli280 g drobnego
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejNa arkuszu pergaminu narysować okrąg o średnicy 21 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać
cukier, cały czas ubijając do momentu, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa. Dodać
sok z cytryny oraz
mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Masę
białkową wyłożyć na okrąg. Nie trzeba robić górki po środku, a raczej można nawet zrobić niewielkie wgłębienie. Wstawić
bezę do nagrzanego piekarnika, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec
bezę przez 1,5 godziny (z termoobiegiem). Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Jeżeli
beza popęka podczas pieczenia, to nie szkodzi. Z wierzchu powinna być twarda i chrupiąca, a w środku miękka jak pianka.Mus i
syrop rabarbarowy:400 g
rabarbaru100 g drobnego
cukruRabarbar obrać z włókien, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla i zalać
wodą (1/2-3/4 szklanki). Wsypać
cukier, podgrzewać aż się rozpuści, po czym zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut do miękkości. Odstawić do wystygnięcia na 10 minut. Odsączyć dokładnie na sicie, zachowując płyn. Wlać go z powrotem do rondla i gotować, aż stanie się gęsty i lepki. Miękki
rabarbar zmiksować i przetrzeć przez sito.Dodatkowo:300 g
śmietany kremówki1-2 łyżki
cukru pudruświeże
owoce (
truskawki,
maliny,
borówki amerykańskie,
czereśnie)listki
mięty lub
melisy, do dekoracji
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Na wystudzonej
bezie rozsmarować mus
rabarbarowy, następnie wyłożyć
bitą śmietanę (ja to zrobiłam za pomocą szprycy z karbowaną końcówką). Na wierzchu poukładać
owoce, a na końcu polać
rabarbarowym syropem. Udekorować listkami
mięty lub
melisy i podawać.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: