Wykonanie

Co tu można nowego napisać o brownie? Każdy wie, że brownie to mocno
czekoladowe ciacho, idealne na poprawę humoru. Taka dawka
czekolady na pewno spowoduje wydzielanie endorfin - hormonów szczęścia.Z wierzchu pokryte słodką skorupką, w środku dość ciężkie, lekko gumowe, może sprawiać wrażenie zakalca. Ale to nie zakalec, to ciasto tak ma właśnie wyglądać. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponieważ ciasto jest bardzo
czekoladowe, polecam podać je z niesłodkim
greckim jogurtem wymieszanym ze świeżymi
malinami.Przepis pochodzi z książki Jacqueline Bellefontaine, pt. "Z kuchennej półeczki.
Czekolada", wyd. Olesiejuk, str. 86.Składniki na formę o
boku 20 cm lub tortownicę o średnicy 21-23 cm:125 g
masła150 g
cukru100 g
brązowego cukru120 g
czekolady deserowej1 łyżka płynnego
miodu2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego75 g
mąki pszennej2 łyżki
kakao w proszku1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniajogurt grecki i
maliny do podania (opcjonalnie)Formę/tortownicę wyłożyć pergaminem lub posmarować cienko tłuszczem i wysypać
mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C.Do rondla wrzucić
masło, wsypać oba rodzaje
cukru,
czekoladę połamaną na kawałki, wlać
miód. Powoli ogrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.Utrzeć
jajka z esencją. Dodać masę
czekoladową i wymieszać. Do masy przesiać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżką lub szpatułką.Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku przez 25 minut, aż wierzch ciasta będzie kruchy, a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki.Pozostawić do wystygnięcia w formie, pokroić na kwadraty lub trójkąty i podawać z
jogurtem greckim wymieszanym z
malinami.Życzę smacznego!



