ßßß Cookit - przepis na Brownie

Brownie

nazwa

Wykonanie

Co tu można nowego napisać o brownie? Każdy wie, że brownie to mocno czekoladowe ciacho, idealne na poprawę humoru. Taka dawka czekolady na pewno spowoduje wydzielanie endorfin - hormonów szczęścia.
Z wierzchu pokryte słodką skorupką, w środku dość ciężkie, lekko gumowe, może sprawiać wrażenie zakalca. Ale to nie zakalec, to ciasto tak ma właśnie wyglądać. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ponieważ ciasto jest bardzo czekoladowe, polecam podać je z niesłodkim greckim jogurtem wymieszanym ze świeżymi malinami.
Przepis pochodzi z książki Jacqueline Bellefontaine, pt. "Z kuchennej półeczki. Czekolada", wyd. Olesiejuk, str. 86.
Składniki na formę o boku 20 cm lub tortownicę o średnicy 21-23 cm:
125 g masła
150 g cukru
100 g brązowego cukru
120 g czekolady deserowej
1 łyżka płynnego miodu
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g mąki pszennej
2 łyżki kakao w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jogurt grecki i maliny do podania (opcjonalnie)
Formę/tortownicę wyłożyć pergaminem lub posmarować cienko tłuszczem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C.
Do rondla wrzucić masło, wsypać oba rodzaje cukru, czekoladę połamaną na kawałki, wlać miód. Powoli ogrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Utrzeć jajka z esencją. Dodać masę czekoladową i wymieszać. Do masy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać metalową łyżką lub szpatułką.
Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku przez 25 minut, aż wierzch ciasta będzie kruchy, a boki zaczną odstawać od brzegów formy. Środek ciasta powinien pozostać miękki.
Pozostawić do wystygnięcia w formie, pokroić na kwadraty lub trójkąty i podawać z jogurtem greckim wymieszanym z malinami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/05/brownie.html