ßßß Cookit - przepis na Serniczki na zimno na kokosowym spodzie

Serniczki na zimno na kokosowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Lekki deser na gorące popołudnie. Chrupki kokosowy spód jest podstawą cytrynowego serniczka, pokrytego warstwą owoców z galaretką. Całość posypana orzeszkami pistacjowymi.
Jest to mój autorski przepis. Potrzebne są specjalne obręcze do deserów lub wykrawacze o wysokich ściankach (min. 4 , 5 cm). Ewentualnie można zrobić jeden duży sernik.
Składniki na 3 obręcze o średnicy 7 , 5 cm oraz 3 obręcze o średnicy 6 , 5 cm (wysokość ścianki 4 , 5 cm) lub tortownicę o średnicy 21 cm:
Potrzebne przybory:
ostry nożyk lub nożyczki
linijka
folia (użyłam przezroczystej foliowej kieszonki narożnej na dokumenty)
Folię pociąć na 6 pasków o szerokości ścianki obręczy (w tym przypadku 4 , 5 cm). Każdym paskiem wyłożyć jedną obręcz od wewnątrz. Zabieg ten ułatwi wyjęcie deseru z obręczy.
Jeżeli używamy tortownicy, pomijamy tę czynność.
Wyściełane folią obręcze ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce.
Spód:
50 g masła
60 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru pudru
Masło roztopić i przestudzić. Dodać wiórki kokosowe oraz cukier puder do smaku i wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać jeszcze trochę roztopionego masła, jeżeli zbyt mokra - wiórków kokosowych.
Wyłożyć ok. 1,5-2 łyżki wiórków do każdej obręczy i równomiernie rozprowadzić, delikatnie dociskając do dna, np. za pomocą końcówki trzonka tłuczka do mięsa lub drewnianej łyżki.
Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
500 g serka kremowego (można użyć homogenizowanego)
4-5 łyżek cukru pudru
kilka kropel olejku cytrynowego lub 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
2 łyżeczki skórki startej z cytryny (uprzednio sparzonej)
4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić.
Serek wymieszać z cukrem pudrem za pomocą łyżki, dodać olejek oraz skórkę cytrynową. Na koniec wmieszać rozpuszczoną i dobrze wystudzoną żelatynę.
Tak przygotowaną masą wypełnić obręcze do mniej więcej połowy ich wysokości. Ponownie schować do lodówki.
Warstwa owoców z galaretką:
300 ml gorącej wody (w przypadku użycia tortownicy można galaretkę rozpuścić w większej ilości wody)
galaretka pomarańczowa (lub według gustu)
ok. 10 truskawek + 3 do dekoracji
3 plastry ananasa z puszki
mandarynka
posiekane pistacje do dekoracji
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, dobrze wymieszać, wystudzić i schować do lodówki.
Z truskawek usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić na mniejsze kawałki. Mandarynkę obrać i usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce wymieszać. Tak przygotowaną owocową sałatką napełnić obręcze do pełna. Zalać lekko tężejącą galaretką, upewniając się, by galaretka dostała się między owoce. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Następnie wyjąć deser z obręczy i ostrożnie usunąć folię. Ułożyć na talerzyku, posypać posiakanymi pistacjami i udekorować połówką truskawki z szypułką.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/04/serniczki-na-zimno-na-kokosowym-spodzie.html