Wykonanie

Lekki deser na gorące popołudnie. Chrupki
kokosowy spód jest podstawą
cytrynowego serniczka, pokrytego warstwą
owoców z
galaretką. Całość posypana orzeszkami pistacjowymi.Jest to mój autorski przepis. Potrzebne są specjalne obręcze do deserów lub wykrawacze o wysokich ściankach (min. 4 , 5 cm). Ewentualnie można zrobić jeden duży sernik.Składniki na 3 obręcze o średnicy 7 , 5 cm oraz 3 obręcze o średnicy 6 , 5 cm (wysokość ścianki 4 , 5 cm) lub tortownicę o średnicy 21 cm:Potrzebne przybory:ostry nożyk lub nożyczkilinijkafolia (użyłam przezroczystej foliowej kieszonki narożnej na dokumenty)Folię pociąć na 6 pasków o szerokości ścianki obręczy (w tym przypadku 4 , 5 cm). Każdym paskiem wyłożyć jedną obręcz od wewnątrz. Zabieg ten ułatwi wyjęcie deseru z obręczy.Jeżeli używamy tortownicy, pomijamy tę czynność.Wyściełane folią obręcze ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce.Spód:50 g
masła60 g
wiórków kokosowych2 łyżeczki
cukru pudruMasło roztopić i przestudzić. Dodać
wiórki kokosowe oraz
cukier puder do smaku i wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać jeszcze trochę roztopionego
masła, jeżeli zbyt mokra -
wiórków kokosowych.Wyłożyć ok. 1,5-2 łyżki wiórków do każdej obręczy i równomiernie rozprowadzić, delikatnie dociskając do dna, np. za pomocą końcówki trzonka tłuczka do
mięsa lub drewnianej łyżki.Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Masa serowa:500 g
serka kremowego (można użyć homogenizowanego)4-5 łyżek
cukru pudrukilka kropel
olejku cytrynowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
cytrynowego2 łyżeczki skórki startej z
cytryny (uprzednio sparzonej)4 łyżeczki
żelatynyŻelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody. Wystudzić.
Serek wymieszać z
cukrem pudrem za pomocą łyżki, dodać olejek oraz
skórkę cytrynową. Na koniec wmieszać rozpuszczoną i dobrze wystudzoną
żelatynę.Tak przygotowaną masą wypełnić obręcze do mniej więcej połowy ich wysokości. Ponownie schować do lodówki.Warstwa
owoców z
galaretką:300 ml gorącej
wody (w przypadku użycia tortownicy można
galaretkę rozpuścić w większej ilości
wody)
galaretka pomarańczowa (lub według gustu)ok. 10
truskawek + 3 do dekoracji3 plastry
ananasa z puszki
mandarynkaposiekane
pistacje do dekoracji
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej
wody, dobrze wymieszać, wystudzić i schować do lodówki.Z
truskawek usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.
Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić na mniejsze kawałki.
Mandarynkę obrać i usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie
owoce wymieszać. Tak przygotowaną
owocową sałatką napełnić obręcze do pełna. Zalać lekko tężejącą
galaretką, upewniając się, by
galaretka dostała się
między owoce. Pozostawić w lodówce do stężenia.Następnie wyjąć deser z obręczy i ostrożnie usunąć folię. Ułożyć na talerzyku, posypać posiakanymi
pistacjami i udekorować połówką
truskawki z szypułką.Życzę smacznego!



