ßßß Cookit - przepis na Banany z karmelem i sezamem

Banany z karmelem i sezamem

nazwa

Wykonanie

Szybki deser z bananów, odrobiną karmelu i sezamu. Przepis pochodzi z książeczki pt. "Z kuchennej półki. Kuchnia niskotłuszczowa", wyd. Olesiejuk, str. 218. Jednak deser wcale nie jest taki dietetyczny, zawartość kalorii w jednej porcji wynosi ok. 300 kcal, zawartość tłuszczu 4,5 g.
Składniki na 4 porcje:
4 średnie, dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
115 g cukru
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki nasion sezamu
150 ml kremowego serka lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kilka cienkich paseczków skórki z cytryny do dekoracji (za pomocą obieraczki do ziemniaków odkroić kilka płatów skórki z cytryny bez białej części, pokroić na cienkie plasterki, zblanszować we wrzątku przez 1 minutę i ostudzić w zimnej wodzie)
Banany obrać i pokroić na kawałki. Następnie przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny i wymieszać, by sok dokładnie pokrył owoce, co zapobiegnie ich ciemnieniu.
W garnku podgrzać cukier z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut, do uzyskania karmelu.
Banany osączyć i osuszyć starannie ręcznikiem papierowym. Na arkuszu pergaminu ułożyć kawałki bananów, zachowując spore odstępy. Następnie zygzagowatym ruchem dłoni polać je odrobiną karmelu (należy to robić szybko, gdyż karmel niemal natychmiast twardnieje) i posypać sezamem. Odstawić do schłodzenia na 10 minut.
W tym czasie wymieszać serek lub jogurt z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Banany przełożyć na talerzyki. Podawać z porcją serka lub jogurtu. Przybrać skórką z cytryny.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/banany-z-karmelem-i-sezamem.html