Wykonanie

Szybki deser z
bananów, odrobiną karmelu i
sezamu. Przepis pochodzi z książeczki pt. "Z kuchennej półki. Kuchnia niskotłuszczowa", wyd. Olesiejuk, str. 218. Jednak deser wcale nie jest taki dietetyczny, zawartość kalorii w jednej porcji wynosi ok. 300 kcal, zawartość tłuszczu 4,5 g.Składniki na 4 porcje:4 średnie, dojrzałe
banany3 łyżki
soku z cytryny115 g
cukru4 łyżki zimnej
wody2 łyżki nasion
sezamu150 ml kremowego
serka lub gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegokilka cienkich paseczków
skórki z cytryny do dekoracji (za pomocą obieraczki do
ziemniaków odkroić kilka płatów
skórki z cytryny bez białej części, pokroić na cienkie plasterki, zblanszować we wrzątku przez 1 minutę i ostudzić w zimnej wodzie)
Banany obrać i pokroić na kawałki. Następnie przełożyć do miski, polać
sokiem z cytryny i wymieszać, by sok dokładnie pokrył
owoce, co zapobiegnie ich ciemnieniu.W garnku podgrzać
cukier z
wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut, do uzyskania karmelu.
Banany osączyć i osuszyć starannie ręcznikiem papierowym. Na arkuszu pergaminu ułożyć kawałki
bananów, zachowując spore odstępy. Następnie zygzagowatym ruchem dłoni polać je odrobiną karmelu (należy to robić szybko, gdyż karmel niemal natychmiast twardnieje) i posypać
sezamem. Odstawić do schłodzenia na 10 minut.W tym czasie wymieszać
serek lub
jogurt z
cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym.
Banany przełożyć na talerzyki. Podawać z porcją
serka lub
jogurtu. Przybrać
skórką z cytryny.Życzę smacznego!


